Два рапорта от Служба "Военно разузнаване“ са били предадени на прокуратурата във връзка с твърдения за вербуване на служители на "Военно разузнаване“ от страна на съветника по национална сигурност на премиера Денков за оказване на съдействие на Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Информацията бе изнесена от председателя на СВР генерал Венелин Венев по време на изслушването в парламента, предаде репортер на "Фокус".

Генерал Венелин Венев изчете част от рапортите, в които се съдържаше следната информация:

"Марков (бел. от ред. – Веселин Марков -съветник по национална сигурност на министър-председателя Николай Денков) разясни, че ще се иска оказване на съдействие при назначение на "наши хора“ в СВР, предоставяне на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения по определени позиции под формата на опорни точки.

Българското военно разузнаване ще пише опорни точки за господин Атанасов".

Въпросните рапроти са за среща, която се е състояла между двама младши директори на службата и съветника на премиера Денков – Веселин Марков през юли миналата година в кафене "Ларгото" до Министерския съвет.

"Към момента има назначена прокурорска проверка, ДАНС провежда съответните мероприятия за изясняване на обстоятелствата“, поясни генерал Венев във връзка с рапортите.

"Господин Атанасов вие кога сте искрен, когато миналата година под строй парламентарната група прие доклада само на СВР и ме молихте да обединя двете разузнавателни служби. Дали отказът му тогава не доведе до това негативно отношение, или има нещо друго под повърхността", попита генерал Венев Атанас Атанасов.

Председателят на Военно разузнаване коментира, че служители на службата оглавяват ключови постове не само в Европейския съюз, но и в НАТО.

Служителите, които са били част от въпросните разговори за съдействие, са били подложени на полиграф.

Николай Денков попита защо не е бил уведомен за случващото се, докато е бил министър-председател. Председателят на службата отговори, че е изчаквал да минат проверките и намекна, че Атанас Атанасов има особена неприязън към службата.

Атанас Атанасов изчете от парламентарната трибуна SMS, който по думите му бил изпратен в края на месец февруари до няколко души, сред които и депутати.

"Как ти се струва? Не можем повече да го търпим този нагъл, дърт комунист. При мен на гости миналата година дойде на крака Буданов, пък гномът и дъртите ченгета ще ни реформират. Моите офицери се подписаха под показанията си за опитите на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на подпомагане, назначаване и развитие на наши кадри и изнасяне на информация и документи преди да сте ги дали на другите.

Моите офицери описват места, имена, време на срещи, всичко. Включително как тези казват, че всичко е по поръчение на генералчето. Това е шпионаж. Вчера се върнах от Аман. Сега ще приготвя сигнала до прокуратурата, без да го пускам още. После ще запозная министъра си, както е редно. После има няколко опции - включвам включително неформална среща с малкото полицейче Атанасов и ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии. Освен всичко друго да се провери с детектор. Тоя Атанасов нали детектор се иска. Пък неговите хора ще имат избор. Документите, между другото, са явни, за да могат да изтекат в медиите", изчете Атанасов.

Генерал Венев поиска да бъде изяснено кой и поради каква причина е започна конкретния разговор от SMS-те. Той каза, че няма информация дали срещу него са използвани специални разузнавателни средства.

За случая стана ясно в края на март, когато Атанасов обяви, че е бил разработван от СВР. По-късно обаче военният министър Тодор Тагарев каза, че няма подобно нещо.

След края на заседанието на парламента Атанас Атанасов заяви, че въпросният SMS е бил изпратен от председателя на Военно разузнаване генерал Венелин Венев, след което заяви, че той е трябвало да си "отиде отдавна".