Комисията за финансов надзор публикува информационен материал, повишаващ нивото на финансова грамотност и осведоменост относно инвестирането в продукти, свързани с устойчивост, и две предупреждения към потребителите.

При предоставяне на инвестиционни съвети и свързана с управление на портфейл услуга, инвестиционният посредник ясно Ви информира, че предоставянето от Вас на изчерпателна и точна информация цели инвестиционният посредник да Ви препоръча подходящи продукти и услуги и да действа във Ваш най-добър интерес, както и че посредникът е длъжен да извърши оценка за уместност, съветват от КФН.

При предоставяне на инвестиционни съвети и услуга, свързана с управление на портфейл, ИП трябва да Ви разясни понятието "предпочитание във връзка с устойчивостта", разликите между различните елементи на това понятие, както и разликите между продуктите, които имат, съответно нямат, характеристики на устойчивост.

“Предпочитание във връзка с устойчивостта"

Това означава избор, който правите да включите или не в инвестицията си, а ако включите — доколко да го направите, един или няколко измежду следните финансови инструменти:

– финансов инструмент, за който Вие сте определили, че минимален дял трябва да бъде инвестиран в екологично устойчиви инвестиции (инвестиция в една или повече икономически дейности, които се квалифицират като екологично устойчиви съгласно Регламент 2020/852);

– финансов инструмент, за който Вие сте определили, че минимален дял трябва да бъде инвестиран в устойчиви инвестиции, както са определени в член 2, точка 17 от Регламент (ЕС) 2019/2088;

– финансов инструмент, при който са взети предвид основните неблагоприятни въздействия върху факторите на устойчивост, като Вие сте определили качествените или количествени елементи, доказващи това отчитане.

Инвестиционният посредник трябва да Ви предостави информация относно същността и основните понятия, използвани при позоваване на екологични, социални и управленски фактори.

Инвестиционният посредник разглежда Вашите предпочитания за устойчивост след извършване на оценката за уместност, така че:

– първо да идентифицира подходящите продукти и след това да определи продукта или инвестиционната стратегия, които отговарят на Вашите предпочитания във връзка с устойчивостта.

Инвестиционният съвет или избраната инвестиционна стратегия при управление на Вашия портфейл трябва да отговаря на Вашите предпочитания във връзка с устойчивостта.

ИП съхранява информацията за Вашите предпочитания във връзка с устойчивостта, както и за всяко изменение в тях, в клиентското Ви досие. При предоставяне на инвестиционни съвети тази информацията се документира в съответния за услугата доклад за уместност.

ИП трябва да Ви предостави информация за предлаганите от него инвестиционни продукти с характеристики на устойчивост само след като сте информирали, че имате предпочитания във връзка с устойчивостта. 

При предоставянето на инвестиционен съвет ИП може да препоръча продукт, който не отговаря на първоначалните предпочитания на клиента във връзка с устойчивостта, ако преди това информацията за предпочитанията на клиента във връзка с устойчивостта бъде изменена за конкретния случай.