Реалистично е да търсим решение за дата (бел. от ред. - за приемане), което да бъде или в края на тази година, или в началото на следващата. Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпроси във Facebook, предаде репортер на "Фокус“.

"Австрия в преговорите, които проведохме в последните седмици, изобщо не искаше да обсъжда сухопътни граници, така че отново наше постижение е, че в много тежки преговори, с помощта на Европейската комисия, ние поискахме темата за сухопътните граници да бъде поставена в решението и там да се изиска заедно - Австрия, Румъния, България, Европейската комисия, да работят за преговори и за решаване на дата през 2024 година", заяви премиерът.

"Всякакви критики от страна на президента в това отношение са некоректни“, смята Денков по повод атаките на президентската институция срещу начина, по който България бе приета в Шенгенското пространство по вода и въздух.

Той определи като "измислици" твърденията, че България ще приема хиляди бежанци, върнати от останалите държави членки на Европейския съюз, като част от споразумението. 

По думите му приемането ни в пространството е удобство за пътуването на гражданите и ще послужи за привличането на повече чуждестранни туристи.