По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа под стража гражданин на Република Молдова, противозаконно подпомагал чужденци да преминат в страната. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 16.09.2023 г. в град София противозаконно подпомагал 10 лица, представили се за граждани на Сирия, да преминават в страната. 

Обвиняемият им осигурил транспорт, като ги превозил с лек автомобил марка "Ауди“, в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието е извършено по отношение на непълнолетни лица. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. Р.А. беше задържан за срок до 72 часа след като се опита да избегне полицейска проверка и се наложи полицейско преследване.

Днес, 19.09.2024 г., наблюдаващият прокурор внесе искане за задържане под стража в Софийски районен съд. Състав на съда се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да се укрие и наложи на Р.А. най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.