Използвайте контрацептиви, но такива, които са ви предписани от специалист и които съблюдават нежелани странични действия. Жени над 35-годишна възраст трябва много да внимават с използването им. Такъв съвет даде в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Емил Хаджиев - съдов хирург от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" в София по повод Световния ден на контрацепцията, който се отбелязва на 26 септември.

"Контрацепцията е метод от дълбока древност, където човечество се стреми да контролира забременяването и бременността. Контрацептивните средства са хормонални препарати, които обаче имат и нежелани странични действия", обърна внимание докторът.

Той посочи, че статистиката показва, че при използването на контрацептивни препарати от жени на хормонална основа има повишение на инсултите, инфарктите, както и тромбоза на емболичните инциденти. "А при други жени, които са претърпели някакви емболични инциденти, инфаркт на миокарда, дълбока венозна тромбоза или някакъв инцидент в артериалната система - имат абсолютни противопоказания за контрацептиви", уточни д-р Хаджиев.

По думите му се отделя много повече внимание, когато се изписват контрацептиви, когато са налице пушенето, затлъстяването, високият холестерол - състояния, които се разглеждат като рискови фактори.