Много често пациентите със захарен диабет може да нямат никакви симптоми за това заболяване, в останалите случаи има повишено чувство за глад, нужда по-често да пият вода, често ходят до тоалетна по малка нужда и чувство на умора. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Елица Димитрова, съдов хирург от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков“ в София, по повод Световния ден за борба с диабета.

Тя предупреди, че ако човек забележи някои от тези четири симптома, може да си направи изследване на гладно на своята кръвна захар: "Ако се касае до диабет, ще ви насочат към други допълнителни изследвания".

Д-р Димитрова подчерта, че захарният диабет е един от основните фактори за развитие на атеросклероза: "Това е едно заболяване, което може да обхваща всички артерии в организма на човек, в това число артериите на долните крайници, артериите, които се намират в корема и са отговорни за кръвоснабдяването на различните органи - артериите на сърцето, на горните крайници и на шията".

Съдовият хирург отбеляза, че от практиката й може да изведе тенденцията при която пациенти с диабет идват най-често с усложнения на долните крайници - краката.