Съдебните изпълнители влизат в битката с фалшивите реклами и злоупотребите с лицата на популярни личности. По примера на държави като Нидерландия, Литва и Гърция, у нас също може да се въведе протокол за установяване на факти и обстоятелства, чрез който пострадалите да търсят правата си в съда.

Преди по-малко от половин година лица на NOVA се оказаха замесени в реклами на инвестиционни програми, медикаменти, схеми за бързо забогатяване. Без тяхно знание и съгласие. Днес клиповете са свалени след намесата на МВР, но, оказва се, има и друг начин.

"Викате съдебния изпълнител и казвате: "В интернет в момента има такава и такава публикация, на еди-кое си място, със следните данни - IP адрес и прочие". Всичко това се удостоверява, първо в документ като протокол, второ се създава снимков материал, видеоматериал, който е неразделна част от протокола и се дава на лицето, което е ощетено", обяснява Георги Дичев пред NOVA, председател на Камарата на частните съдебни изпълнител.

С този протокол за установяване на факти и обстоятелства пострадалият може да подаде сигнал в МВР, дори сайтът да бъде закрит. Магистратите също ще го признаят за доказателство, казват съдебните изпълнители.

"Ако в България това се въведе, в България има райониране. Ако се случва в София, ще е софийски съдебен изпълнител, ако е в Бургас - ще са бургаски", обясни Георги Дичев.

По данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, през последните няколко години в Литва са издадени над 30 000 такива протокола. И нито един от тях не е оспорен от страната, уличена в злоупотреба.

"Хакери са премодулирали гласа ми, а веднага след мен в лъжливата реклама е замесен и президентът Румен Радев. Оказва се, че има хора, които са се поддали на измамата и са загубили десетки хиляди левове", казва водещата Марина Цекова.

Протоколът за установяване на факти и обстоятелства ще помага не само на популярните лица, казват съдебните изпълнители. С него ще можете, например, да удостоверите щетите от наводнението, причинено от съседа ви.

"На първо място избягвате съдебен процес, ако е възможно", обясни Георги Дичев.

Така можете да оспорите качество на строителство, състояние на сграда, вид на стока. За да стане реалност, са нужни само няколко малки законодателни промени, казват съдебните изпълнители.