Колкото повече се забави този процес, той ще се оскъпи значително. Нашите усилия в последните три месеца бяха да възобновим дейността, във възможни най-бързи срокове да започне реалното строителство. Това стана ясно по време на изслушването на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и на председателя на УС на АПИ Йордан Вълчев във връзка със строителството на АМ "Хемус" и предстоящият старт на изграждането на АМ "Черно море", предаде репортер на "Фокус".

"Където е възможно и каквото зависи от процедури само изпълнявани от АПИ са възложени и се изпълняват именно, за да не бавим повече реализацията на този стратегически за Северна България, а и за цяла България проект", категорична бе Коритарова. 

Министър Коритарова коментира и предстоящите дейности по изграждането на следващите лотове от магистрала "Хемус". 

"За лот 5,6,7 предстои издаване на разрешително за строеж и започване на действително изграждане на тези участъци на магистралата до края на тази година. По същия начин е за лот 9, където вече има приключена учредителна процедура", обясни служебният министър.

Служебният министър на регионалното развитие бе попитана за това каква е стойността на индексацията за строителството на АМ "Хемус":

"Заварих индексиране на договори, защото в периода на последните три години имаме извършени строително-монтажни работил. Именно тези дейности са индексирани. По единия договор се индексират 116 млн. лева - индексацията е в размер на 36,5 млн. лева (бел. от ред. - без ДДС), т.е. около 32% от стойността на извършените СМР дейности. По другия договор индексацията е 2,7 млн. лева, изъвршената СМР дейност е за 7 млн. лева, а самата индексация е в размер на 560 хил. лева", заяви Коритарова. 

Тя каза, че тепърва предстои същинската строително-монтажна дейност и бе категорична, че няма информация за изпълнители, които да са се отказали да извършват дейност.