С Тодор Гинев и Галина Въчева заедно решихме, че е време да направим сериозна крачка в посока климатичните промени. Да се опитаме да внесем повече яснота и подбуди към хората да обърнат внимание на тази важна тема. И така се появи възможността да заминем на СООР 28 и да направим една голяма премиера. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" Страхил Йорданов, който бе в студиото с Галина Въчева, съоснователи на компания в сферата на устойчивостта и климата и автори на светлинното шоу, които предстои върху НДК.

Първата им мисия е свързана с грижата за почвата, за да няма глад в южните райони на Земята  - ако хората имат храна, те няма да мигрират. И тази история много красиво я представят в тримпанинг в Дубай и на СООР 28.

“Най-големият проблем при почвата се оказва бактериалния й състав, тоест тя има много малко количество бактерии, които са полезни. Затова плодовете и зеленчуците не са толкова хранителни и културите, които се раждат са ограничени", отбеляза Страхил Йорданов.

“Основата  на  “Хоризонт" са климатичните промени и фактът, че те наистина съществуват. В разказите си навлизаме дълбоко в научните теми. Стараем се емоционално да повлияем на хората, тъй като тематиката е много абстрактна и хората не си дават сметка колко много ги касае, и колко вече е къс фитила, и колко е кратко е времето, в което можем да предприемем някакви действия. С “Хоризонт" насочваме вниманието на човек да се осъзнае и да предприеме действия в някаква посока. Говорим за бъдещето, от нас зависи какво ще бъде то", допълни Страхил Йорданов.

Хоризонтът пред нас като човечество и планетата.  Основната мисия на този проект е да популяризира България и успехът да сме домакин на такава световна среща - 500 учени от 150 държави, които пристигат от ООН за Междправителствения панел, което е голям успех за Министерството на околната среда и водите. И второ, да информираме българите какво означава тази климатична промяна. Ние бихме искали да провокираме осъзнатост, че нашите действия могат да променят хоризонта пред нас като човечество, без извинения. И през силата на изкуството да провокираме хората да се замислят - какво аз мога да направя? Съзнанието на всеки един от нас стъпка по стъпка трябва да се промени в посока  - какъв е плода на това, което ще направя, сподели Галина Въчева.  

Според Страхил Йорданов, транспортът е един голям проблем, препоръчително е да се движат хората с велосипеди, по-малко използване на пластмаса. Пример и разяснения на децата каква е тяхната отговорност към планетата. Разделно събиране  на отпадъците и т.н.

“Ролята на градовете и осъзнатостта е една от основните теми на конференцията в България. Какво се случва с градовете и климата, как градовете са строени за един друг климат. Топлинните острови, нуждата от зелени коридори, които да смъкнат температурата, природата сред реките, а не бетон", коментира Галина Вълчева.

Чрез светлинна инсталация 3D мапинг върху НДК се опитват да внушат на хората какво ще се случи с нашия хоризонт като качество, и като количество, ако не се промени нещо сега и завинаги.  “Земята наистина ни крещи, хората не можем да се адаптираме към бързо променящият се климат. Има устойчиви решения, които дават бърза възвръщаемост на инвестициите и служат на Земята. Ние не говорим само на обикновения човек, надявам се и в следващите ни проекти по света да стигнем до хората, които имат власт да преживеят личното си осъзнаване, да разберат това, че комерсиализма до тук ни води. Има начин да продължим да живеем добре, но за съжаление алчността не ни служи", сподели Галина Въчева

“Основната ни идея в Impact Nest и на СООР 29 беше не само да трогнем хората, но и да покажем реално съществуващо решение. Много средства се фокусират в инвестиции в посока устойчивост. Има страшно много  предприемачи, които търсят всевъзможни решения. През светлинното изкуство разказваме истории, а от друга страна искаме конкретни практически решения. Проблемът е и на институционално и на бизнес ниво, така че търсим осъзнаване във всякакви посоки", отбеляза Страхил Йорданов.

“Мотивът на светлинното шоу е, че човечеството  може да се обедини като един екип,  с който   да намерим решения съвместно и да предприемем нужните действия. Да благодарим на Министерството на околна среда и водите и Столична община, че те прегърнаха идеята за шоуто и ни подкрепиха. Посланието е, ние заедно можем да се справим,  няма време да се обвиняваме един друг кой е причинил тази промяна, тя се случва", заключи Галина Въчева

Посланието на Страхил Йорданов е колкото и хора да докоснем на светлинното шоу все ще е полезно, всеки който го почувства, ще е щастие за нас.  

Само  27 юли е дрон шоуто, в деня на откриването на Междуправителствения панел. Три дни от 27 до 29 юли 2024 г. от  22.00  до 23.30 ч. е светлинната проекция на НДК.