Последните 3 години на политическа криза в България доведоха до застоя в развитието на държавата ни. България не се развива, държавата ни тъпче на място, липсва базисно съгласие между политическите партии за намиране на изход от това състояние. Това каза в "Лидерите говорят. Стратегии на фокус“ на "Фокус“ ген. Стефан Янев – лидер на политическа партия "Български възход“ и кандидат за депутат в националния парламент, водач на листите в София и Пловдив.

"Ние сме единствената партия в България, която се опитва да води политически диалог за бъдещето на България. За мен това е пътят – смислен разговор за бъдещето, смислен разговор за това как заедно да намерим решението на всички проблеми, които са около нас. Ние, от "Български възход“, предлагаме тази решения, предлагаме и как да стане този разговор за бъдещето на България. Трябва да имаме национална цел, която да отговори на въпроса каква държава, каква България искаме да имаме след 10-20, след 30 години. Това е нашата задача като политици,“ каза той и добави, че проблемите, които имаме, са повече от решенията, които политиците могат да произведат, и това е причината да сме в това състояние.

По думите му червените линии в политиката са вредни, а "диалогът е важен, защото в диалога се раждат решенията.“ Според него хората се притесняват от политическото говорене в парламента и се интересуват от собственото си битие, от начина, по който те получават възможност за развитие в личен план, възможността да планират перспективата на развитие в техния живот, но някак си политическото не им дава основание да го правят, смята той.  

Има много апатия у хората към политическите процеси в страната, но в същото време има и много гняв, смята той. Поради тази причина е възможно както да е ниска избирателната активност, така е възможно и да е висока "Тази апатия е на ръба да прерасне в нещо друго, защото гневът у хората е голям.“ 

Социална политика и демографска картина

Темата за работните места е тема, по която в България не се говори, сподели лидерът на "Български възход“, като според него тази тема е фундаментална за развитието на една държава, тъй като през икономическото развитие си развива и всичко останало: и духовността, и културата, и образованието, и каквото е необходимо, за да има развитие на обществото.  "При нас като че ли този разговор липсва. Но за да тръгне България по пътя на развитието, на нас ни трябват десетки, да не кажа стотици хиляди работни места. Това ще даде основание нашите млади хора да търсят реализация тука, а не да се стремят след завършване на образованието към поредния терминал,“ обясни той и добави, че пътят за решаването на демографската катастрофа е да се даде основание на младите хора да се развиват в България.

Има много какво да се направи по отношение на бедността и на неравенството, каза той и добави, че в програмата на "Български възход“ има конкретни мерки за решаването на този проблем чрез промяна на социалната система на държавата, като пример за това е подпомагане на хората с програми за квалификация или преквалификация, за да останат адекватни на пазара на труда. "По отношение на младите хора, след като завършат образование държавата спокойно може да направи една програма за социална адаптация, така че младият човек може през социални програми на държавата да работи социална дейност, да се социализира, и на второ място това дава допълнителни възможности и способности за квалификация и най-вече създава трудови навици,“ обясни той.

Образование

Проблем в системата на образованието е един много важен сегмент – възпитанието. "Може да използваме възможностите и на хора в пенсионна възраст, които са достатъчно здрави и работоспособни, за да бъдат в ролята на ментори и да се върнат към професията си,“ обясни той.

Според него задължително трябва да има един предмет, който на базисно ниво да обяснява на младите хора как функционира държавата. "Когато ние гласуваме за един човек, трябва да знаем той с каква мисия отива в това Народно събрание, дали тази мисия ще е съзидателна, дали ще се държи по начин, по който е добре за държавата, т.е. за всички нас, или просто ще отиде там, за да прави поредното шоу,“ категоричен е Стефан Янев.

Външна политика

Според ген. Янев България през последните години стои в Европа като безучастен наблюдател на своята съдба, като други хора определят в коя посока да върви. По думите му много от решенията, взети от българските правителства в този период, демонстрират именно това и даде пример с Плана за възстановяване, който през 2021 година: "България произведе, съгласува с Европейската комисия и предостави Български национален план за възстановяване и развитие. Този план беше много добре балансиран, защото го направихме с редица разговори и зачитане на интересите на много групи заинтересовани хора. След това, когато дойде редовното правителство, Планът беше изтеглен, пренаписан и оттам нататък се случиха всички скандалите около него. И все още парите ги няма“, със съжаление каза той.

Светът геополитически върви към някакъв нов ред, как обаче ще бъде подреден този ред, как ще бъдат подредени балансите на силите в него и взаимодействието между държавите зависи от много фактори, включително и как ще завършат тези конфликти в Украйна и Близкия изток, подчерта лидерът на "Български възход“.

"Геополитически вървим към многополюсен свят, който ще трябва да има система от съгласуван инструментариум от мерки, които държавите ще могат да употребяват при решаване на спорове между тях. И когато това е готово, вече тогава ще говорим за позициониране, кой къде е и как може да използва своята геополитическа тежест да защита интересите си. Всичко опира до начина, по който ние можем да реализираме и да защитим собствените си интереси като нация, като държава. И от тази гледна точка дали и каква промяна ще има в съюзите, в които членуваме, предстои да видим,“ обясни той.

"Смятам себе си за успял човек с кариера, със семейство, с деца и с внуци. Живея добре, мога да живея още по-добре, ако не се занимавам с политика. Но заниманието ми с политика е нещо, което идва отвътре. Аз съм възпитан, израснал съм в държавата като човек на държавата, като човек, който мисли за държавата и и вероятно докато съм в добро здраве и кондиция ще правя това. И аз искам да споделя опита си с всички сънародници, така че държавата да се развива в правилната посока и да е добро място живеене, най-доброто място за живеене за всички българи по света. Защото ако ние си подредим държавата, аз очаквам, че повече от тези два милиона наши сънародници, които са извън страната, много от тях ще се върнат,“ заключи лидер на политическа партия "Български възход“ Стефан Янев.