Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на мястото на животните и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на хиляди българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството.

Мини филмът "Моля ви, пуснете ме!" е част от кампанията "Клетките са кошмар" на организацията "Невидими животни" за забрана на клетките за телета завинаги и преминаване към по-хуманната и същевременно икономически рентабилна алтернатива – групово отглеждане, която всеки българин може да подкрепи на сайта www.bezkletki.bg.

До момента петицията е подписана от почти 50 000 души.

Става дума за една жестокост, която може и трябва да бъде забранена. Има много детайлна препоръка на европейския орган по безопасност на храните от миналата година, че това нещо трябва да бъде спряно, законодателно трябва да се спре отглеждането а телета в клетки. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" Стефан Димитров от "Невидими животни".

"Това е една жестокост, при която от самото си раждане телето почти веднага се отделя от майка си и се затваря в една клетка, която е малко по-голяма от тялото му. Единственото изискване е то да е способно да се завърти. Нуждите на тези телета – да тичат, да скачат, да играят и да се социализират едно са друго – са им отнети. Това няма нищо общо с природата и с онова, от което е имат нужда", обясни той.

"Нито в България, нито в другите страни в Европа няма официална статистика в колко ферми телетата се отглеждат по този начин. Това, което знаем е, че този начин за отглеждане в клетки на телета се практикува предимно в най-крупните и големи индустриални ферми за мляко, с над 100 млечни крави обикновено", добави Димитров.  

По думите му отзвукът от кампанията "Моля ви, пуснете ме!" е доста силен: "Още на първия ден видеото с известните личности, което публикувахме, събра над половин милион души. 10 000 души се подписаха за 24 часа, сега подписите са почти 50 000. Отзвукът изглежда доста силен. Това не ни изненадва. От години наблюдаваме, че българското общество става все по-чувствително по теми, свързани със защита на животните".

Според него фактор е, че във времена на разделение, защитата на животните е тема, по която всички можем да постигнем съгласие: "Именно защитата на животните е тема, по която трудно може да има спор. Това е тема, по която всички можем да сме на едно мнение. В последните години се наблюдава рекордно силно участие от българските граждани по такива теми". 

Стефан Димитров разказа, че известните личности, които са се припознали по темата и са взели участие във видеото "Моля ви, пуснете ме!", са реагирали веднага и са приели присърце темата: "Изобщо не е ставало въпрос те да бъдат убеждаване че това е важно. Единствената трудност беше логистиката през летните месеци. Всички приеха каузата присърце. Това е тема, по която липсва спор, дори в икономическо отношение. Ако бъдат премахнати клетките за телета, това няма да навреди на индустрията или да оскъпи продуктите. Според анализ на Института по аграрна икономика от април месец 2024 година нито би струвало някаква значима сума да се направи този преход от клетки към групово отглеждане на телета, нито това би имало някакви значими икономически последици". По думите му обществото трябва да влезе в ролята си и да изиска този преход да се случи.  

"Промяната трябва да бъде в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, като трябва да бъде направена от Народното събрание. Алтернативата е т.нар. "групово отглеждане". В много държави и по света, и в Европа голяма част от сектора не ползват клетки, включително в България има много такива животновъдни обекти. Това е абсолютно рентабилна практика, която се ползва и няма причина да не стане стандарт", добави Стефан Димитров.