“Хората се обезвериха и започнаха да не вярват на политиците, защото има политици, които искат да се пенсионират като депутати", убеден е композиторът Стефан Димитров. 

За него избираемата позицията на народен представител носи съвсем друг смисъл, обясни той в интревю за "Фокус": “Изборната работа е да си депутат известно време, да направиш това, което си обещал, а не да си 30 години депутат, при всички режими, при всички възможни правителства, да бъдеш такъв номад, чергар, да ходиш от една партия в друга, само и само да останеш и да седнеш там на депутатския стол и да взимаш голямата заплата. Аз не мога да повярвам, че тия хора мислят наистина за хората, за бъдещето, да са честни спрямо това, което вършат", категоричен е композиторът на "Нека да е лято“, "Дано“, "Всичко ми е наред“, "По първи петли“, "Сбогом, моя любов“, "И замириса на море", "Събота късен следобед", "Там" и още редица български вечни песни.

Стефан Димитров критикува остро парламентарното номадство: “Аз мисля, че идеята и целта на повечето от тях – съжалявам, че го казвам, но повечето от тях си мислят: "А, хайде сега да бъда пак в парламента“. Както е казал, но не помня кой – депутат, депутат, сладък занаят. Ами занаят е, ама трябва да има някаква вътрешна честност спрямо това, което вършиш. Наистина, ако мислиш, че помагаш – стой, ама така да се местиш от партия в партия, само и само на цената на всичко да си вътре в парламента, според мен не е красиво, не е", казва творецът.

За него политиката не трябва да е битка между отборите на "Левски" и ЦСКА: “Да речем "Левски“ и ЦСКА – това са отбори, които са противници, но в спорта това е абсолютно нормално. Един път ще бие "Левски“, един път ще биете ЦСКА, но въпросът е, че тук става въпрос за много по-сериозни неща и България наистина стъпи на една права, на която би трябвало да следваме този коловоз. И не виждам защо трябва да се отклоняваме, да се чудим къде да намерим истината. Истината е тази, в която сме в момента сега. Едно време, по време на управлението на СДС и в самото начало ние си мислехме, че така за два-три месеца всичко ще се оправи и всичко ще бъде както трябва. Е, не стана за два-три месеца, не стана и доста дълго време продължаваше този преход и като че ли още не е свършил. Но все пак искам да кажа, че стъпихме по някакъв начин на истината, на истинския път и не бива в момента да се лашкаме нагоре-надолу и да не знаем къде отиваме", направи съпоставка авторът на химна на ПФК Левски “Само Левски".

Относно ротационнното правителство той заяви: “Просто ми е много трудно да си представя тази сглобка, защото едните арестуваха Бойко Борисов, после се целуваха, после се прегръщаха, отваряха шампанско като го арестуваха. Изобщо, някаква такава една - де да знам, малко водевилна история. Всичките срещу този, после всичките изчегъртваха друг, после пак се целуваха. Не знам, вижда ми се някаква безсмислица", обобщи Стефан Димитров.