Производството на плодове у нас през тази година бележи ръст. Увеличение на количествата се отбелязва при черешите, които достигат около 50 хил. тона, прибраните кайсии, сливи и праскови също нарастват, се отчита в анализ на земеделското министерство. Най-голямо е увеличението в производството на дини.

При тази култура ръстът е почти двоен на годишна база. През 2023 г. са прибрани около 40 хил. тона, докато през тази година количествата достигат около 70 хил. тона, сочи статистиката за периода януари-май 2024 г. 

Вносът на плодове обаче също се увеличава, независимо, че голяма част от родното производство отива за пазара за прясна консумация. С над 9% се е увеличил вносът на плодове за периода януари-май 2024 г. на годишна база, показват данните на аграрното министерство, достигайки до 157 271 тона.

Най-голям ръст при вноса отбелязват черешите с близо 1300% увеличение. Нарастване с близо 190% има при импорта на праскови, 120% е ръстът на вноса на дини за отчетения период. Увеличение има и при вноса на грозде, кайсии и ябълки. 

Обяснението от повечето овощари е, че ръстът на вноса на плодове именно в този период от годината се дължи на по-ранната реколта, която се прибира в съседните южни държави. Втората причина са по-ниските цени, на които се доставят плодовете у нас, твърдят производителите. Реекспортът на плодове също е сериозен фактор при пресмятането на вноса, пише Agri.BG.

Намаление на импортираните количества плодове има само при ягодите с близо 14%, като в количествено изражение това се равнява на около 500 тона. 

Фактор за производителите на плодове са и по-добрите цени на продукцията, която получават зад граница. Поради тази причина през настоящата година се отбелязва уникален ръст в реализацията навън на череши - износът на плодовете е нараснал с над 12400% - от 3 тона през 2023 г. на близо 400 тона в периода януари-май 2024 г. Ябълките също бележат растеж при износа с над 300%, а дините - с близо 160%. 

Намаление в експорта има само при ягодите с около 35%, което се дължи на по-лошата година в региона за културата. 

Общото количество на изнесените български плодове бележи ръст от над 5% до 29 432 тона.