Днес с откриващото събитие в "СофияЛаб" стартира инициативата "Кариерни възможности за хора 50+“, предаде репортер на "Фокус".

Асоциация за развитие на София, в партньорство с платформата "Млади таланти 50+“ и Фондация "Приложни изследвания и комуникации“, като и Young Talents Bulgaria стартират инициативата "Кариерни възможности за хора 50+“. Инициативата предвижда достъп до таргетирани обучения за дигитални и зелени умения, меки умения, кариено и психологическо консултиране. Инициативата се провежда в рамките на проект СИНКЛУСИВ – иновативен подход за стимулиране на включването на уязвими групи на пазара на труда. В рамките на две години ще предложим обучение на минимум 100 мъже и жени в подкрепа на тяхното професионално развитие. 

В събитието взе участие Екатерина Йорданова, председател на УС на АРС и общински съветник.

 "Считам, че проект като този може да бъде много полезен. Даваме си сметка като общински съвет, че без сериозните стъпки, който могат да доведат до резултати е да заложим на образование и ученето през целия живот. Важно е да подкрепим и тази група, ние подпомагаме младежите, но тук не сме се фокусирали, а това с хора със сериозен потенциал, които имат кариера и бъдеще. Това са кадри, който с малко подкрепа можем да насочваме от една заетост към друга", каза тя на събитието.

Моделът, който проекта следва е базиран на практика engine. В момента 4 живи лаборатории ще тестват различни интервенции за да подпомогне развитието. България се фокусира върху групата 50+.

"Ние искаме да създадем общност, в която да снабдяваме хората 50 + с много информация за намиране на нова работа, за преквалифициране, програми за ментроство и консултиране". Това каза Георги Първанов, изпълнителен директор на Young Talents Bulgaria.

"Света се променя, ще работим все повече. Демографията тепърва ше се вдига смятам че ние с нашите партньори амбицията е до 2030 на пазара на труда възрастта да не е тема. Поколението Х ще бъдат все по ухажвани на пазара на труда. Трябва да избягаме от стереотипите какъв тип работа е подходяща за тези хора. Ще навлизат по-активни функции като ректорство и консултиране на хора 50 +, които ще помогнат да баланса във възрастовите екипи на различни компании", добави още той.

Изпълнителният  директор на агенция по заетостта Смилен Вълов, който също взе участие в откриването на инициативата, заяви, че от агенцията са отворени към всички организации, които искат да помагат.

"Повече от 7 хиляди човека от тази група са се възползвали от услугите ни. Предлагаме обучения, професионална и дигитална реализация, които са напълно безплатни. Групата 55 + са хора с изградени трудове навици, с дисциплина и знаят какво искат да работят. Те обаче трябва да имат по-голяма мобилност и искаме да направим програма за това, за да разберат тези хора, че да пътуваш 50-60 км не е проблем. И за тях е по-добре като финанси. Надяваме се, че в рамките на година ще се види, че администрацията ще влезе със страшна сила във века, в който живеем", допълни още той. 

Първото обучение, част от програмата ще започне на 8 ноември, 2024, като обученията са напълно безплатни и ще бъдат провеждани хибридно – на място и онлайн.