Световният съвет за горите (Forest Stewardship Council (FSC) започва своята ежегодна информационна кампания, която традиционно се провежда в края на септември. Тази година кампанията ще се проведе в периода 21-27 септември под надслов "Малките стъпки, които правим заедно, създават голямата промяна за всички".

Една от основните цели на кампанията е да информира потребителите за възможността съзнателно да съдействат за опазването на горите чрез своите ежедневни малки избори, когато пазаруват. Знакът на FSC е върху много етикети и продукти на българския пазар, но сравнително малко от потребителите в България знаят какво стои зад този символ. Всъщност, FSC ни дава повече сигурност, че продуктът който купуваме идва от гора и производство, което е сертифицирано за отговорно управление.

В България значителна част от горите вече са сертифицирани по системата на FSC, което е повод да бъдем по-малко скептични относно бъдещето на българската гората. Над 400 български компании за преработка и търговия с продукти от гората също са избрали доброволно да се сертифицират по тази система, което показва поетата отговорност и от значителна част от бизнеса.

FSC обединява и се ползва с доверието както на бизнеса, така и на много организации от природозащитния и социалния сектор, както в глобален план, така и у нас. В България непрaвителствените организации и компании, които подкрепят принципте и критериите на FSC официално се обединиха в Сдружение "Устойчиви гори" през 2024 г. Сред учредителите на Сдружение "Устойчиви гори" е и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Сдружение "Устойчиви гори" бе официално учредено през 2024 г., но работата по отношение на горската сертификация по стандартите на FSC датира от много по-рано. Вече 10 години в България има работна група от експерти, които работят за адаптирането на стандартите на FSC за местните условия. Ефективността и професионализмът на българските експерти също дава повод да се гордеем. Една от добрите новини от началото на септември е, че България има първия одобрен актуализиран FSC стандарт в света. Това означава, че принципите и критериите, по които се проверяват доброволно сертифицираните стопанства в България, отговарят на най-актуалните изисквания на общия международен стандарт на FSC за управление на горите.