Не очаквам да има драматично повишаване в цената на електроенергията за битовия потребител. Това каза Станислав Тодоров, новият председател на КЕВР, по време на встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му оттук нататък има няколко належащи теми, по които трябва да се вземат решения.

"Едната е мораториума, който беше наложен от Народното събрание върху решението на Комисията. Този мораториум, при тяхно желание, може да отпадне. От наша страна - ние сме готови да предоставим в кратки срокове всички анализи, с които те да придобият увереност за това какво следва – както по отношение на потребителите, така и по отношение на производителите и на енергоразпределителните дружества. Същото се касае и за сектор "Топлоенергетика“ – там трябва да направим нашите анализи, да вземем решение и да съобщим резултатите на Народното събрание. Третият основен проблем са новите бизнес планове на ВиК дружествата“, посочи Станислав Тодоров.

Той заяви, че се надява оттук нататък да бъде надградено вече постигнатото, което, по думите му, не е никак малко. "Надявам се и че ще успеем заедно да посрещнем предизвикателствата, които ни предстоят през следващите 5 години“, допълни Тодоров.

Досегашният председател на КЕВР Иван Иванов пожела успех на новия ръководител.

"Наистина съм впечатлен, че постът се поема от един млад и енергичен човек, който във вчерашното си изказване в Народното събрание, показа, че е наясно с цялата визия за развитие на енергийната политика на България, така че да се надгради постигнатото и това да бъде в интерес на цялото общество. От друга страна, нещо, което е изключително важно за Енергийната комисия, е нейната независимост. Тя, съчетана със спазването на законността, е от изключително значение, за да бъдат нашите решения устойчиви и да бъдат в интерес на енергетиката, на дружествата и на цялата страна“, посочи Иван Иванов.