От 2020 година БСП се намира върху свлачище. На всеки следващи избори пада все по-надолу. Сега голямата задача, не само пред БСП и левите хора, е да се спре това свличане, защото е лошо за страната да няма силна социална лява партия. Задачата е да се стабилизират нещата, ако можем и да се оттласнем, въпреки скандалите около регистрацията и вътрешното разделение. Това заяви Сергей Станишев в ефира на bTV. 

"Сегашното ръководство се опитва да спре този процес на спад с две ключови послания – обединяване на лявото и спиране на безсмислената война с президента. Дотук добре, но трябва да покажем и нова политика, в това число и много ясни стъпки към проевропейски позиции, за да спечелим доверието на хората, които бяха отблъснати. Нужни са политически знаци – чрез предизборната платформа и листите", каза той.

На въпрос дали е готов да води листа на БСП в предстоящата кампания, той отговори: "Нещата са опрели до кокал и аз съм готов да застана до всеки ляв човек в страната, за да водим тази битка. Има две възможности: да стоя отстрани и да гледам как БСП се дави или да вляза в кампанията и да помогна с всичко, което мога“.

Станишев посочи, че има отговорност пред партията, която го е избирала за свой лидер и го е излъчила за премиер, както и за президент на ПЕС. 

"За да съм чист пред съвестта си и пред хилядите членове и симпатизанти, няма да се скрия в труден момент. Водил съм разговори с ръководството – в лицето на Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов. Готов съм да вляза в тази кампания, защото мога да бъда полезен. Решението е на ИБ и НС на БСП, както и отговорността за резултата.“

Помолен да коментира политическата ситуация у нас, Станишев каза, че "всичко, което се случва е елемент от общата политическа криза на доверие. Партиите се отказват от основната си обществена функция – да предлагат бъдеще – визия и план как да се случи. Липсват диалог и консенсус. Не можем да решим нито един проблем, ако няма съгласие по няколко важни въпроса. Трябва да имаме общи национални цели, по които да имаме последователни политики. Днес е 15 септември, нека погледнем към децата и бъдещите поколения. Такава национална цел може да е демографската политика и се радвам, че тя фигурира в проекта на предизборна програма на БСП“.

Попитан за кризите в БСП и ДПС и твърденията за овладяване, Станишев отговори: "БСП е 130 годишна традиция, не бих искал да я видя никога подчинена, обект, а не субект на политиката. Надявам се на колективния демократичен дух и на идейната ценностна система на хората в партията.“

"Демокрацията вече не е даденост, а ежедневна борба за права, за отчетност на управлението и изисква много голяма взискателност от хората. Няма да се случи нищо положително, ако партиите не намалят омразата и не се научат на взаимно уважение. После отново ще се чудим ще има ли изобщо правителство, а не каква политика ще води то. На изборите всяка партия трябва да се бори за доверието на избирателите, след това да подходи с конструктивност в разговорите, но със своите червени линии“, коментира Станишев възможността за коалиции и нарече предложението на Борисов за съюз с БСП "предизборен трик, за да постави ГЕРБ в центъра на вниманието“.

"Трябва много да се внимава да не бъде потопена БСП. Виждам тезите на Нинова. Първо, един месец скандали; второ, продължаване на внушението, че БСП е превзета. Затова са нужни нов път и политики на левицата, които да са проевропейски. Няма как в страна член на ЕС лявата партия да е евроскептична“.