Досега винаги отказвах участие в ТВ формат, защото не съм имал пълномощие от партията. Аз съм партиен човек от основаването на партията и младежкото й звено. Нямам друго поведение от това да спазвам законите на партията. Между другото и много други съпартийци ги няма в медийното пространство. Аз към от квотата на Ахмед Доган. В нашия устав пише, че членовете на ЦС има квота на почетния председател.

Това обясни пред bTV Хасан Азис, който беше 5 мандата кмет на Кърджали, сега е зам.-председател на ЦС на ДПС. 

"Не съм спирал да общувам с Доган и сме в постоянен контакт и сега.

Когато председателите на партията и почетният председател си говорят с писма, е знак, че има проблем. Когато между председателите на партията има разминавания е, знак че има проблем."

 

Според Хасан Азис случващото се в момента в партията му е логичен завършек, за което дълго време структурите формулирали невъзможност за диалог и за решение от председателите на партията.

"В нашата партия всеки се уповава на устава й. В него има един член, който определя ролята и мястото на почетния председател. Това е член 9 а - основателят и първи председател на партията е почетният председател. Той има активни функции и отговорности в партията - може да свиква органите, но досега не се е възползвал. Той не казва аз уволнявам и изключвам, а призовава за оставките, така показва отговорностите на хората и органите.

Решенията не се взимат на базата на емоции или на обидени членове. Почетният председател даде достатъчно време, за да се направят съответни стъпки, но не бяха направени никакви действия.

На последната национална конференция е казано, че двамата председатели трябва да представят партията. Първо лице единствено число не е на почит в нашата партия и няма такова говорене. А чуваме аз няма да изключвам депутати от единия от председателите", заяви Азис.

Според него обръщението на почетния председател е разговор не само за ДПС, а за България. Показва, че България има нужда от силни политически формации - слабата държава може да се използва за лични интереси.

"Работата на партиите и отговорността на лидерите е да формулират проблемите в обществото. Оценката за работата ми като кмет беше много добра - всички структури ме номинираха. Приемам, че не бях кандидат, защото така е решил почетният председател. При мен няма драма.

Структурата на ДПС в Кърджали е на ДПС. В партията сме в преломен момент, имаме нужда от мъдростта на всеки член. Да покажем как можем да се обединяваме, сигурен съм, че ще го направим и ще бъдем заедно.

Силните лидери приемат фактите и могат да направят крачка назад.

Да я направи който трябва, но "късно е, либе, за китка". Общата ни отговорност е да запазим единството на партията. Следва изпълнение на устава за свикване на ЦОБ. ДПС е за толерантност и заедност. Благодаря на всички и вярвам в разума и решението, че заедно ще продължим", допълни бившият кмет на Кърджали.