Деца под двегодишна възраст не трябва да използват никакви цифрови медии, според новите препоръки на шведската агенция за обществено здраве.

Шведската агенция твърди, че по-големите деца трябва да ограничат времето си пред екрана, като го използват за максимум един до три часа в зависимост от възрастта на детето или тийнейджъра.

Оливия Уигзел, изпълняващ длъжността генерален директор на агенцията за обществено здраве, каза в изявление, че се надява светът да насърчи по-добър баланс и да работи срещу проблемното използване на екрана.

Агенцията препоръча децата под две години да не използват екрани, малките деца на възраст от две до пет години да използват екрани за максимум един час на ден, а децата на възраст от шест до 12 години да ги използват за максимум един до два часа на ден.

Препоръката за подрастващите от 13 до 18 години е да използват екрани максимум два до три часа на ден.

Световната здравна организация (СЗО) заяви през 2019 г., че "заседналото време пред екрана", като гледане на телевизия или игра на компютърни игри, не се препоръчва за деца на възраст една година.

Времето пред екрана трябва да бъде ограничено до не повече от час за деца на две, три и четири години, добави СЗО, като по-малко време пред екрана е по-добре.

Експертна група, поръчана от френския президент, обясни през май, че децата под тригодишна възраст не трябва да имат никакво време пред екрана и че екраните трябва да бъдат силно ограничени до шестгодишна възраст. 

Повече от 50 000 ученици ще бъдат засегнати от опит за забрана на мобилните телефони в някои френски училища.

Шведската агенция за обществено здраве тази седмица потвърди, че мобилните телефони и таблетите трябва да се държат далеч от спалнята през нощта, тъй като някои изследвания свързват времето пред екрана преди лягане с по-лошия сън.

Междувременно Американската академия по педиатрия препоръчва времето пред екрана да бъде "много ограничено" за деца на възраст под две години.

Родителите, които намаляват времето, прекарано пред екрана, също биха могли да помогнат на децата си да го намалят, показват проучвания, твърди Euronews.

Проучване в САЩ, публикувано през юни, установи, че използването на екрана от родителите е свързано с по-често използване на екрана и проблемно използване при юноши на възраст от 12 до 13 години.

"Децата могат да отразяват родителското поведение и по този начин биха могли да моделират поведението на родителите си при използване на екрана", казаха изследователи.