Електромонтьорите на ЕРП Север започнаха активните дейности по монтаж на птицезащитни устройства (ПЗУ) на съоръжения от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Началото на работата по обезопасяване беше съобразено с приключване на летния сезон и прибирането на реколтата от нивите, в които са разположени голяма част от стълбовете и електропроводите, включени в списъка за монтаж на ПЗУ. Те са подбрани след предварителни полеви проучвания за смъртността на птиците по ключови въздушни електропроводи в Североизточна България, извършени съвместно с експерти на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), което е партньор на ЕРП Север по проекта "Безопасно небе за птиците в Североизточна България“.

До момента специалистите от Електроразпределение Север са поставили птицезащитни устройства на 247 стълба, като най-много – 152, са в областите Шумен и Търговище, откъдето започна монтажът с първите доставени материали в районите на Хитрино, Плиска, Панайот Волово, Царев Брод, Енево. В останалата територия, обслужвана от ЕРП Север, са обезопасени съответно 31 бр. в района на варненските села Въглен, Суворово, Неофит Рилски, 18 бр. край град Кубрат, Разградско, 27 бр. в района на село Сенокос, Добричко и 19 бр. по извод Писарево край Горна Оряховица. Дейностите по пилотното монтиране на ПЗУ за тази година се планира да продължат докато метеорологичните условия позволяват предвид предстоящия зимен сезон.

В рамките на проекта е предвидено обезопасяване на над 10 000 електрически стълба в 28 зони по Натура 2000 и ключови коридори между тях. Наред с грижата за опазване на биоразнообразието сред застрашени видове птици у нас монтажът на ПЗУ по проект "Безопасно небе за птиците в Североизточна България“ ще предотврати непланираните изключвания на електрозахранването вследствие на сблъсък на пернатите животни с въздушни електропроводи. По този начин ще се гарантира нормалната работа на електрическата мрежа и сигурността в електроснабдяването на клиентите на ЕРП Север.