Специализираната прокуратура образува досъдебно производство във връзка със сигнал на депутат, относно придобиване на българско гражданство по натурализация, чрез инвестиции. Това заяви на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Досъдебното производство е образувано вчера, за това че на територията на Р. България в периода 2015-2021-ва година е съществувала организирана престъпна група с користна цел като евентуално в тази група са участвали и служители на българската Агенция за инвестиции.

"Сформиран е екип от 5-ма следователи и 2-ма прокурори, предвид това, че разследването се отличава с практическа и правна сложност, а и както с това, че интересите на България могат да бъдат застрашени относно членството на страната ни в Шенген и премахване на визите за САЩ . В днешния ден прокурори са изготвили искания по чл. 159 от НК за документи от Агенцията за инвестициите, от Министерството на правосъдието и министерството на икономиката, както и от дирекция "Миграция“ при МВР. За случая ще бъдат уведомени ЕК и ЕП“, посочи Кръстев.

Той отказа да назове и точният брой на издадените документи

, тъй като проверката продължава и в този момент.

"Проверката включва всички издадени паспорти по натурализация за натурализация в периода 2015-2021 г. Всички версии ще бъдат проверени и след приключване на разследването обществеността ще бъде уведомена за резултатите от него“, коментира Христо Кръстев.