На 25.06.2024 г. специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – трета за 2024 година и 101-ва от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение, съобщиха от лечебното заведение. Донорът и реципиентът са 48-годишни жени.

Трансплантацията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентката се намира в реанимация, в стабилно състояние, коментира проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

По-рано през деня екип, начело с доц. Васил Михайлов, бе транспортиран със самолет C-27J "Spartan“ от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до варненската УМБАЛ "Света Марина" ЕАД, където бе реализирана донорската ситуация.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарим на екипажа на Военновъздушните сили с командир капитан Йордан Димитров, помощник-командир – майор Евгени Златанов и борден инженер – старши лейтенант Преслав Димитров, както и на колегите от Кръвния център на ВМА за бързата реакция по осигуряване на тромбоцитен концентрат.

Признателност на ИА "Медицински надзор“ и на колегите от УМБАЛ "Света Марина" ЕАД за добрата организация при осъществяване на експлантационния процес.