Киберсигурността е специалност, която има нужда от повече жени. Това каза Ива Бен – специалист по етично хакерство и водещ мениджър на Red team (отборът на етичните хакери) на технологичния гигант Microsoft, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова. Тя е финалист в класацията на "Киберсигурност – Жена на годината“ и е в топ 20 на жените специалисти по киберсигурност в света.

Ива Бен живее и работи в САЩ от 20 години. Разказа, че попада в сферата на киберсигурността случайно. Първоначално изучава и работи като маркетинг мениджър, но след като попада в KPMG, разбира, че киберсигурността е нейната професия. "Киберсигурността ми е повече от кариера, това ми е толкова дълбока страст и наистина съм благодарна, че не ми се получиха плановете с маркетинга“, сподели тя.

Ива Бен ръководи екип етични хакери в Microsoft. "Нашият отбор слага шапката на злонамерени хакери – ние мислим като хакери, действаме като хакери, но го правим с цел да подобрим нашите информационни системи, да намерим дупки в нашата киберсигурност и да ги заздравим преди истинските злонамерени престъпници да направят това. Това е като ежедневна игра. За да бъдем в дневния ред, трябва да мислим като истински хакери“, обясни тя.

Кибератаките в момента са много динамични благодарение на изкуствения интелект и облачните технологии. Стратегията за киберсигурност в Microsoft е създавана именно от етичните хакери в нейния Red team. "В Microsoft поддържаме целия свят – мащабни организации, болници. Отговорността е много голяма. Когато подобряваме сигурността на Microsoft, ние пазим целия свят“, подчерта специалистът по киберсигурност.

Ива Бен бе част от организираната в София от ISACA Sofia Международна конференция на тема "Жените, ръководещи технологиите – българският принос в киберсигурността“.

Тя разказа, че през годините се е сблъскала с много трудности като жена в сферата на киберсигурността, доминирана от мъже. "Сега искам да съм пример за жените, да видят, че наистина можеш да тръгнеш от нищо и наистина да постигнеш мечтите си, че има място за жени в тази професия. Аз съм ментор, аз съм в борда на директорите на няколко организации, създавам много възможности млади жени да влизат в тази професия. Но най-важното за мен е аз да съм добър пример за по-младите жени и да ги насърчавам“, обясни Ева Бен.

Нейната страст е алпинизмът. Качвала е най-големите алпийски върхове в САЩ, често ходи и в Швейцарските Алпи. "Алпинизмът те поставя между живота и смъртта, в опасни моменти, в които трябва да се фокусираш върху сегашния момент и нищо друго. Това те кара да си спомниш колко малки са нашите проблеми. Много пъти съм започвала да катеря върхове с мисълта, че няма начин да направя това, но го правя. Ние си слагаме лимити в главата. Дори когато мислите, че нещо е невъзможно и не може да го направите, направете го. Направете го уплашени, но го направете“, призова Ива Бен.