"Бях поласкан и учуден да разбера, че първите две червени линии са моята оставка и на главния прокурор. Не е енергетиката, не е ковид кризата или нещо друго". Това заяви председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и , по повод изказването на премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Цацаров допълни, че всеки ден чете критиките срещу себе си, като е разбрал, че е вновен, както за проблемите в енергетиката, така дори и за отрицателния демографски ръст.

"Ако аз съм една от причините корупцията да цъфти, аз подавам оставка, освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики. Давам им възможност да покажат какво могат. От тук нататък пречката я няма и вече няма да си правят политически пиар“, заяви още пред депутатите Цацаров. Той припомни, че 20 години е бил съдия, 7 години е бил главен прокурор и няма по-естествено от това да се върне в съдебната система, за разлика от тези, които диплома, но не могат да работят друго освен политици.

Сотир Цацаров разясни кога и как му е бил отнет допуска до класифицирана информация. По думите му 15 дни преди да обяви решението си в публичното пространство той е уведомил затова лидерите на парламентарно представените партии, включително и управляващата коалиция. 10 дни преди да подаде оставката си той е уведомил и президента Румен Радев за намерението си, защото уважава институциите.

"След като беше ясно, че ще подам оставка последва беседа от агенти на ДАНС по подаден сигнал. Агентите ме уведомиха, че е за отнемане на допуска, а от зададените ми въпроси стана ясно, че е свързано с ЦУМ-гейт, което беше обстойно проверявано. Не е изтекла никаква информация и никой не ми е казвал нищо. В рамките на нормални и легални механизми съм научил за тази процедура, но чак след като реших да подам оставка“, каза още Сотир Цацаров.

"В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство и не мога да бъда обвиняван за всичко, което не е направено. В продължение на няколко месеца се изляха всякакви тиради, които бяха свързани с три-четири имена в тази държава“, заяви Цацаров.

Председателят на КПКОНПИ подчерта, че на 14 януари – петък допуска му е бил отнет, но той не е бил уведомен от ДАНС за това.

"Вместо това пресцентъра на Кирил Петков пуска информацията в 9 часа сутринта на определена медия. Заповедта е подписана от зам.-председател на ДАНС по пряко настояване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Не смятам, че след като 20 години съм бил съдия, 7 години съм бил главен прокурор и съм чел строго секретни документи в това число и на чужди служби, някой може да ми каже че съм изнесъл класифицирана информация и от това има последствия“, заяви Цацаров.

По повод думите на Кирил Петков днес от Брюксел, който внуши, че оставката и допуска имат връзка и второто е причина за напускането на Цацаров, шефът на КПКОНПИ определи като "случайна случайност“, че 9 часа сутринта от пресцентъра на Петков са подали информацията на една медия, а на Цацаров са съобщили в 13:20 на обяд, когато той се е обадил на агентите от ДАНС, да се върнат и да му го връчат лично. Цацаров определи случващото се като евтин политически пиар.

По думите му предполага, че именно вътрешният министър Бойко Рашков е подал сигнала до ДАНС и след като се реши обжалването му ще вземе мерки.

"Не мисля, че сме се събрали тук, за да ползваме тротоарни думи като "бухалка и изтривалка“, които се ползват от определени медии, защото КПКОНПИ не е търговски дружество. Вие току-що казахте, че една от причините населението на България да намалее с 1 милион докато съм бил главен прокурор, чак такъв грях не мога да поема. Ето, подавам си оставката и да видим какво можете“, заяви Цацаров запитан от депутат от управляващата коалиция дали комисията е "бухалка“ и, че докато бил главен прокурор населението е намаляло с 1 милион души.

На въпрос на ГЕРБ за имотното състояние на вътрешния министър Бойко Рашков, Цацаров обясни, че във финалната декларация не са били отразени притежавани влогове и недвижими имоти. "Да, потвърждавам, че такава проверка срещу господин Рашков има.", каза председателят на КПКОНПИ.

Цацаров заяви, че проверката срещу Рашков касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. "На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е направена, на всички влогове, които той и съпругата му притежават. Имало е информация за налични средства във влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията“, добави Цацаров.

След това имало подаване на следваща декларация, при която не са били отразени притежавани недвижими имоти. След това Рашков е подал декларацията си със закъснение, което също е основание за започване на проверка.

"Проверката съществува поради непосочване на имущество и поради неподаване на декларация в срок“, каза в заключение председателят на КПКОНПИ.