Очакванията на левите избиратели бяха да се появи субект, който да ги обедини. Вместо това лидерите на т.нар. левица се заеха да събират по-стари и по-нови парчета на БСП. Това не беше очакването на левите избиратели. Това каза социологът Юрий Асланов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той отбеляза, че още в началото на 90-те години левицата на практика се е отъждествила с една единствена партия – с БСП. "По тази причина през целия този 30-годишен период всички кризи в БСП се превръщаха в криза на лявото изобщо. Кризата в БСП е много дълбока, симптоми за това бяха налице отдавна, а сега стигна до своя пик. Естествено, това се пренесе върху цялото ляво по традиция от миналите години“, обясни социологът.

По думите му случващото се в лявото обединение е демотивиращо за членовете на БСП, която остава ядрото на лявото. "Редовите членове на БСП виждат за пореден път, че за да получат признание от собствената си партия трябва първо да я предадат, да я напуснат, да й се противопоставят, а когато се върнат като коалиционен партньор, отделил се от нея, ще получат всичко. Като се съберат няколко части на т.нар. нищо се очаква да стане нещо – няма как да стане“, коментира Юрий Асланов.

Според него конфликтът около реденето на листите в левицата е бил очакван. Това обаче действа много демотивиращо, особено на членовете на БСП, които в този момент са се почувствали унизени, допълни той. "Всичко потъна в някакви дребнави заяждания и разправии по въпроси, които дълбоко не интересуват левите избиратели. Няма нито един спор, нито един дебат по същностен въпрос. Дума не се чу за това какво тази коалиция ще предложи на хората като лява алтернатива за България. Няма как тази коалиция да спечели симпатиите на лява България и най-вероятно една част от левите избиратели ще се разпръснат, но по-голямата част ще си останат по домовете и няма да гласуват“, прогнозира Асланов.

Социологът смята, че БСП е имала по-големи шансове да спечели повече гласове на предстоящия вот, ако се беше явила самостоятелно вместо в коалиция.

Заради интригите между враждуващите фракции в някои от партиите социологът очаква леко повишена избирателна активност спрямо предходните избори. "Това може да повдигне активността, но в ляво това няма как да се случи“, допълни той.

По думите му Ваня Григорова няма да бъде единствената, която ще предяви претенции за наследството на БСП. "Сигурно ще има и други такива. Проблемът е, че Ваня Григорова пропусна момента, в който можеше да заяви такава претенция, когато се яви на кметските избори и бе на върха на общественото мнение. След това обаче последваха действия в Столичния общински съвет, някои от които и с нейно участие, които някак си компрометираха образа й. Ако го беше направила, може би досега щяхме да наблюдаваме паралелно нов силен политически субект в ляво. Сега няма как да се случи, защото всеки ще се опитва да отчупи по някое парченце от БСП“, коментира Асланов.