Предизборната кампания за предстоящите избори е вяла, а избирателите са обезсърчени. Политиците не демонстрират особено вдъхновение и креативност в рамките на тази кампания и хората са демотивирани най-вече от безплодността на политическите формации, от тяхната неспособност както да носят отговорност, така и да овладяват сложни политически ситуации. Това каза социологът Елена Дариева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Много тревожна тенденция е нарастването на броя на хората, които не желаят да гласуват, като се наблюдава и втвърдяване на отказа на хората да вземат участие в изборния процес. "Отказът от гласуване вече се превръща в идентичност. Хората започват да се възприемат като негласуващи. Идентичността вече е една категория, която предполага по-голямо постоянство и трайност, защото с активирането на идентичността, тя се превръща в роля и може да предопределя бъдещето поведение и това води до ерозия в гражданството и политическото поведение на хората,“ посочи социологът.

Според нея като цяло електоралните ядра на партиите се свиват, а тези, които са склонни да гласуват, са все по-малък брой. Това се дължи именно на невъзможността на политиците да дадат визия за това как ще управляват, какви цели си поставят.

По думите й тревожно е и това, че всички политически формации всячески се стремят да избягат от отговор на основния въпрос: как ще управляват. Няма как да се сформира управляващо мнозинство от една партия в 51-ото Народно събрание, затова е с голяма острота въпросът с кого ще управляват. "Трудно ще се намери твърда основа, върху която могат да се изградят управленски коалиции. И по-страшното е, че това се знае вече дори от избирателите. Имайки това съзнание, това допълнително обрича предстоящия вот на още по-ниска избирателна активност,“ каза тя и допълни, че ако още повече се задълбочи фрагментацията на партиите в парламента, това ще направи още по-сложна задачата за съставяне на управляващо мнозинство.

"Социологическите проучвания показват, че няма как да бъде съставено мнозинство без участието на поне една от двете, ако ли не и двете големи коалиции, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ,“ смята още Елена Дариева, като добави, че идеята на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер като че ли е единствената формула, която има някакъв шанс за легитимност: "Единствената формула, която като че ли има някакъв шанс, е именно някакво технократично управление, което да стъпи на предварително договорена промяна, което означава, че политиците трябва да обяснят за какво влизат в тази колаборация, за какво търсят подкрепа, за кои приоритети, а не да се съсредоточават върху въпроса с кого.“

Поредните избори водят до загуба освен на доверие, но и на време, загуба на гражданската енергия. Загубихме шансове и перспективи и като държава, и като народ, добави тя. "Когато партиите се върнат към своята идеология, към изконната си роля и функция да защитават интересите на онези, които представляват, тогава ще се върнат и негласуващите, отново ще гласуват, и ще се върне доверието,“ категорична е социологът Елена Дариева.