Хората, които са пострадали, ще получат по 1578 лева за покриване на първоначални нужди, внезапно изникнали нужди вследствие от пожара. Това каза в село Отец Паисиево социалният министър Ивайло Иванов, предаде репортер на "Фокус". Те трябва да подадат молби в "Социално подпомагане". През общината пък трябва също да подадат документи, където през фонда на Министерство на труда "социална закрила“ ще бъдат отпуснати по още 2500 лева на пострадалите. Хората могат да кандидатстват още и пред фонд "Бедствия и аварии“ за възстановяване, но след като бъде загасен напълно пожарът, обясни Ивайло Иванов.

"За първата помощ сроковете са незабавни, в момента, в който се подаде молбата, имаме готовност незабавно да изплатим на хората тези 1578 лева", добави министърът.

Хората, чиито къщи са изгорели напълно могат да кандидатстват пред фонд "Бедствия и аварии".

"Ще се преценява и ще се види дали това е единственото им жилище. Сумата до 4000 лева ще я получат моментално. Ще търсим и възможност за временно настаняване в жилища, съвместно с общините в областта, там, където е възможно", добави социалният министър.