С решаващата подкрепа на социалистите, Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП спря разрешенията на няколко генномодифицирани продукта. Евродепутатите отхвърлиха 8 предложения на ЕК за одобрение на продукти, съдържащи или съставени от генномодифицирани царевица и памук. Компаниите, производители на ГМО, се стремят да подновят или издадат разрешения за маркетинг на генномодифицираните си продукти.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин аргументира гласуването си за тяхната забрана:

"Европейската комисия отново се опита да прокарва бизнес интереси за сметка на здравето на гражданите. Социалистите в европарламента обаче ги спряхме. На първо място за нас е здравето на хората, с което не бива да се поемат рискове. Недопустимо е корпоративните сметки на големите производители да взимат превес над безопасността на въпросните продукти, която изобщо не е доказана. Трябва да следваме принципа на предпазливостта и ако тези компании не могат да докажат, че продуктите им не крият рискове, то не трябва да получават разрешителни."

Според Вигенин Европейската агенция за безопасност на храните трябва да оценява по-стриктно рисковете и да отчита общественото мнение.

“Радвам се, че още в началото на дейността на този европарламент мога да покажа още една тема от предизборната ни платформа, която обличаме в конкретни действия тук, а именно борбата срещу навлизането на ГМО в земеделието и в хранителната верига", изтъкна ръководителят на Делегацията на българските социалисти.