Сериозен ръст на разрешенията за наемане на непълнолетни отчита Главната инспекция по труда. Много от работодателите спазват закона, когато наемат ученици. Има и такива, обаче, които ги ощетяват, като намаляват полагащия им се платен годишен отпуск или пък ги наемат без разрешение от Инспекцията по труда, предава БНТ.

Най-често непълнолетни младежи работят в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Беатрис Стоянова е десетокласничка. Надява се разрешението от Инспекцията по труда да стане до дни, за да започне работа като сервитьорка, в ресторант край морето.

"Придобиваш едно по-голямо самочувствие, увереност, ставаш по-независим от родителите си, а от друга страна можеш да им помагаш в битовите сметки", мисли Беатрис Стоянова.

Беатрис иска да спести голяма част от парите, изработени през лятото, за да отиде на почивка в чужбина.

"Вместо да моля родителите си да ми я осигурят и да ми я платят, бих искала аз да успея да го направя самостоятелно“, каза Беатрис Стоянова.

Дирон Ръсовски е собственикът на заведението, където Беатрис ще работи това лято. Заради недостига на кадри в бранша, всяка година той наема на работа ученици под 18 години.

"С удоволствие взимаме млади хора, които са готови да работят, които искат да изградят трудови навици и които не искат да тежат на семейството си. Най-вече да знаят самите те как се изкарват парите“, смята Дирон Ръсовски – собственик на заведение.

Инспекторите съветват младите хора да не започват работа без трудов договор, регистриран в НАП. Така правата на работещите са защитени.

"Трудовото възнаграждение. Не може да бъде по-малко от минималната работна заплата. Размерът на платения отпуск не може да бъде по-малко от 26 работни дни за година. Не следва да се полага нощен, извънреден труд", каза Десислава Драгнева - Инспекция по труда.

Работодателите могат да получат отказ от Инспекцията, само ако дейностите, които предлагат, са забранени за непълнолетни.

"Не могат да работят във вредни условия, биологична среда, канцерогенни условия, радиация. При много високи или ниски температури, при шум, вибрации“, каза Десислава Драгнева – Инспекцията по труда.

От началото на годината проверяващите са установили 6 нарушения, при които младежи са наети на работа без разрешение от Инспекцията по труда.

"Работата без разрешение представлява престъпление по наказателния кодекс. За всеки отделен случай се подава и сигнал до прокуратурата“, категорична е Десислава Драгнева- Инспекцията по труда.

Санкциите за некоректните работодатели са между 1500 и 15 хиляди лева.