Човешкият глас и вибрация е една уникална магия за въздействие на клетъчно ниво върху човешкия организъм. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ певицата Смиляна Захариева.

Смиляна Захариева е най-силният глас в света с рекорд в Гинес при изпяването на "Излел е Дельо хайдутин" със 113,8 децибела – сила, сравнявана с мощта на свръхзвуков самолет. "Музиката пренася в пространството, в онези Родопи, които ни носят чистотата, свободата, онзи резонанс, където се чувстваме най-комфортно и където се чувстваме като орли. Защото просторът е толкова голям и мечтите са толкова възможни.“  

По думите й фолклорът е една огромна енергия, която ни въздейства и ни лекува. До идеята за лечебните сили на родопските песни достига след дълго търсене, четене и сънуване. Според певицата всяка вокална гласна въздейства на определен енергиен център и на определен енергиен орган в човешкото тяло. Точно затова бавните протяжни родопски песни са изключително подходящи за разкриването на онези 125 децибела, които са като лечебно средство и чрез тях може да се блокира човешка болка.

"Поднесеният с различна динамика, сила, строгост на излъчване на този глас, той въздейства по различен начин. Когато засиля децибелите, тогава онези "таралежи“, които носим в главите си, "таралежа“ на контрола излиза. Когато изкарам децибел, тогава контролът пада, и когато контролът падне, тръгват сълзите. Т.е. това е вид прочистване, това е емоционалното освобождаване,“ сподели тя.

Музиката може емоционално да те въведе в атмосфера, може да те успокои, може да създаде и спомени, разказа още тя. "Докоснах се до един древен йонийски алгоритъм, с който бих казала, че материализирах музиката. Нанесох нашата азбука върху петолинието и при изписване на името на някой, аз достигам до неговата лична мелодия. Нотите носят и различни цветове, които отговарят на определена психологическа характеристика. По това изписване и тези наситени цветове, по тази палитра, която ще оформя и с твоята дата на раждане, съответно аз ще разкрия какъв характер носи името, какъв плюс носи и с каква вибрация. Така създадох мелодията на името.“

Смиляна Захариева сподели още, че има огромното желанието да направи нова сцена за българското хоро, като първата й отправна точка ще бъдат египетските пирамиди. "Ще изпея и ще отворя пространството, за да го изчистя, и да дам възможност българското хоро да стартира. И да покажем, че българите където и да отидем, винаги ще бъдем заедно. Силата на българското хоро е именно в захвата – това е заедността,“ разказа тя и допълни, че това е само първото от многото популярни места по света, където ще организира подобни събития.