Може да се постигне повишаване събираемостта на приходите, без да се повишават данъците. Това заяви служебният финансов министър Людмила Петкова по време на изслушването си в парламента в отговор на въпрос, поставен от Рая Иванова от "Възраждане" дали данъците в  България трябва да бъдат повишени, предаде репортер на "Фокус"

"По принцип (бел. от ред. - промените в данъчната политика) трябва да се разглежда не отделно, видовете данъци, а като цяло данъчната политика. В България основните приходи в бюджета са данък добавена стойност и акцизи, тоест косвените данъци, като преките данъци - корпоративен данък и данък върху доходите на физическите лица са по-ниски с цел стимулиране инвестиционната активност.", обясни служебният финансов министър. 

Министър Петкова каза още, че сивата икономика в страната съставлява голям дял и бе категорична, че усилията на управляваното от нея министерство е да бъде изсветлен по-голям процент от нея. 

"Знаете, че неформалната икономика в България е един доста голям процент. За мен това е много голям резерв, към който са насочени усилията на Министерство на финансите и на двете приходни агенции", каза тя.