Министерският съвет одобри временен заем за финализиране на основен проект по Програма "Правосъдие“. Проектът на Постановление на Министерския съвет има за цел авансово да бъдат осигурени разходи за цялостното изпълнение на дейностите по ПДП 2 "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“ на програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021.

Предлага се временен безлихвен заем, в размер до 4 700 000 лв., който ще бъде предоставен от сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд за финансиране на плащания по Програма "Правосъдие“ на НФМ 2014-2021 г. Заемът ще бъде възстановен от фондовете на следващия програмен период на механизма.

Така ще се осигурят междувременно необходимите ресурси за цялостно завършване и въвеждане в експлоатация на новия затворнически комплекс.

Също днес, кабинетът "Главчев" прие решение за изплащане на 165 800 лева обезщетения за бавно правосъдие.

Допълнителни разходи в размер на 165 800 лева са одобрени по бюджета на Министерството на правосъдието. Сумата е предназначена за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие.

Това е общият размер на сумата, изплатена за периода от 1 април 2024 г. до 30 юни 2024 година от бюджета на Министерството на правосъдието по сключени споразумения за нарушени права за разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета "а" от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията.