Спешни действия, с които да се забрани износа на животоспасяващи лекарства, включително инсулин. За това настояват болните от диабет от години, след като нужните им медикаменти често липсват в аптеките или са трудни за набавяне. Липсата на инсулин при диабетик може да доведе и до фатален край.

Решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков да забрани износа на инсулин до края на годината е временно и няма да реши трайно проблема на хората с диабет - това каза пред БНТ Мая Хаджийска от Асоциация "Диабет".

Има проблем и при метода на изписване на животоподдържащото лекарство. Хората се опитват да решават сами проблемите с групи за взаимопомощ в социалните мрежи.

"Това решение е временно - за 7-8 седмици. Това означава, че един пациент с диабет ще вземе 2 месеца необходимия инсулин. А по-нататък? Необходимо е трайно решение и то решение за цялата верига на доставка, на разпределение, на дистрибуция, на достигане до аптеките, правилно разпределение по области дори", обясни Мая Хаджийска.

"Инсулинът се изписва за месец. Когато отида в аптеката и липсва инсулин, това означава, че дори да го взема 5 дни по-късно, то следващия път аз мога да го взема чак след месец. По този начин, ако има 6 месеца забавяне по 5 дни прави един месец без инсулин в рамките на година, което е съществен проблем. Така 2 месеца през годината оставаме без необходимата доза", каза Велизар Димитров.