Заседание на Народното събрание очаквано няма да има, както още вчера стана ясно, предаде репортер на "Фокус".

И вторият опит за събиране на необходимия кворум не се увенча с положителен резултат.

При първия опит в залата се регистрираха 65 народни представители – от "Възраждане“ , от БСП и от ИТН.

Председателят на парламента Росен Желязков обяви липсата на кворум и насрочи втори след 15 минути, който също бе неуспешен.

На днешното заседание депутатите трябваше  да гласуват бюджетите на НЗОК и ДОО, да изслушат и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във връзка с исканото средно с 15% увеличение на цената на водата от 1 януари 2024 година.

Припомняме, че в четвъртък вечер деловодството на парламента бе внесен проект на решение за работа на Народното събрание през декември. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. В него депутатите предложиха да има извънредни заседания в понеделник и вторник от 12:00 часа, а днес народните представители да почиват.

Вчера бойкот на "Възраждане", "БСП за България" и ИТН отново провали заседанието на парламента заради протест на народните представители, които блокираха трибуната на парламента, а темата на раздора бе демонтажа на Паметника на Съветската армия. 

От "БСП за България" настояха паметниците да бъдат съхранявани и поискаха изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на културата. От ИТН пък поискаха конституционните промени да бъдат оттеглени.