Преговорният екип на "Има такъв народ" проведе втората среща за деня в опити за съставяне на правителство с третия мандат с представителите на втората половина от вече бившите депутати от "Величие" в лицето на Виктория Василева, Николай Марков, Дарин Георгиев и други.

"Има такъв народ" очертаха своите най-важни приоритети. Това за тях са правосъдието, здравеопазването, образованието, отбраната и прякото участие на гражданите. Според тях с бързи и добре обмислени промени в законодателството могат да бъдат постигнати качествени резултати.

Обсъжданията по време на срещата

От ИТН представиха приоритетите си в сектор "Правосъдие". Според тях трябва да бъде извършена реформа в съдебната система като се извършат промени в Закона за съдебната власт с цел намаляването на правомощията на главния прокурор. Освен това от ИТН настояват за промени в Наказателно-процесуалния кодекс с цел постигане на бързо правосъдие, както и изготвянето на нов Наказателен кодекс, който да отрегулира каква да бъде наказателната политика на страната.

Тема на разговорите стана и главният прокурор. Според ИТН трябва да се направят именно промени в Закона за съдебната власт за ограничаване правомощията на обвинител номер едно в страната.

От най-малката политическа сила казаха още, че ще искат промени в Закона за прякото участие на гражданите в частта за референдумите.

От ИТН приоритизират и подмяната на съставите на регулаторните органи с изтекли мандати.

В сферата на образованието от ИТН предлагат реформи с цел повишаването на резултатите на учениците. В сектор "Здравеопазване" да се премахнат клиничните пътеки и плавно преминаване към диагностично свързани групи.

От ИТН смятат, че държавата трябва да се откаже от парите от ПВУ за въглищните централи. Според тях страната не трябва да допуска загубата на работни места.

В сферата на сигурността от най-малката политическа сила се обявиха за ускоряване модернизацията на въоръжените сили на страната. По отношение на външната политика от ИТН ще настояват за влизане по суша в Шенген, бъдещето на военния конфликт в Украйна, както и оформянето на ясна политика спрямо РСМ.

Николай Марков заяви, че приветства усилията за преодоляването на политическата криза у нас. По думите му ИТН се насочва към "държавническият подход за преодоляване на кризата".

"Разбираме, че третият мандат се модерира от президента. Той не е политически, а държавнически подход и виждам, че вие се насочвате към него", заяви Марков.

"Интересува ни в какви срокове виждате това правителство – дали с пълен мандат или някаква друга формула", попита независимият народен представител.

"За мандата на правителство зависи каква подкрепа ще получи то. Най-разумното е да има четиригодишен мандат. Ако това правителство има достатъчно широка подкрепа, с добре изработена четиригодишна програма, то няма проблем ако то я реализира, да съществува.

Ако има непреодолими различия между някои партии, но има осъзнаване, че трябва да започнем да излизаме от кризата, тогава може да се направи по-кратка програма – в срок от година или две, в която да се решат най-належащите неща", заяви Тошко Йорданов.

Попитан за фискалната политика на държавата, Тошко Йорданов заяви, че според ИТН България трябва да "стегне коланите" и да се придържа към ниски бюджетни дефицити.

Виктория Василева, която е бивш народен представител на ИТН, коментира, че приоритетите на мандатоносителя съвпадат с тези на групата независими депутати – това са ненамеса в конфликта в Украйна, преразглеждането на "Зелената сделка" и запазването на базови енергийни възможности.

Тя постави въпроса за изграждането на център за управление на кризи в страната, прекратяването на LGBTQ+ идеите от неправителствени организации, промяна на учебните програми, неизграждането на соларни паркове и др.

Василева постави също темата за АЕЦ "Козлодуй". Тя разкритикува решението на парламента за изграждането на новите мощности по технологията AP 1000 на "Уестингхаус".

Срещата между преговорния екип на ИТН и независимите народни представители продължи над час.