Няма разнобой между президент и премиер. Това коментира Слави Василев, политически анализатор, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. “Случаят с Кирил Петков и президента Радев далеч не е толкова съществен, колкото се предполага. Там има известни различни гледни точки. Аз смятам, че тези гледни точки не представляват конфронтация, още по-малко война, и смятам, че при една по-добра комуникация и при едната, и при другата страна тези проблеми биха могли да се решат“, прогнозира Слави Василев.

Според анализатора това, че Кирил Петков е показал, че е отворен към нов интензитет на двустранните отношения със Северна Македония е заблудило много хора, че премиерът иска да пренебрегне историята за сметка на бъдещето.

"Но това, уверявам ви, не е така. Това всъщност е стратегия, която стратегия премиерът не е обяснил достатъчно ясно на обществото, в това число и на президента“, посочи той.

Българската държава трябва да посече влиянието на сръбските служби, отбеляза Слави Василев.

"Тази стратегия е България, да успее да привлече достатъчно съюзници на своя страна, в случая става въпрос за САЩ и за Брюксел, за да може да повлияем на онези процеси в Република Северна Македония, които всъщност седят в основата на антибългарската кампания, която вече продължава 40 години в Македония. И за да се пресече източникът на тази политика, източникът на всичките онези събития и случващи се неща в Северна Македония. Ние трябва да посечем влиянието на сръбските служби, заяви Слави Василев.

Политическото съзвездие и конюнктурата в момента не предполагат нов политически проект, смята анализаторът.

"Аз няма да скрия, че ме потърсиха и мен за него, но аз смятам, че политическото съзвездие и конюнктурата в момента не предполагат според мен, за появата на нов политически проект, тъй като промяната дойде преди, правителството на промяната се настани в Министерския съвет едва преди 50 и колко станаха там 8-9 дни, и едва ли е настъпил моментът за нов политически проект, който да се представи пред гражданите, че представлява какво, те ще бъдат какво – промяна на промяната? Това на мен ми звучи не особено реалистично. Знам, че има хора, които мислят в тази посока. Аз им пожелавам успех, защото в конкуренцията някъде там се ражда истината, и ако те успеят да убедят гражданите, че са по-добрата промяна, това е добре за всички. Аз лично не смятам, че обстоятелствата са налице“.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение“