Свидетели сме на тежка политическа неадекватност, която повечето българи виждат и съзнават. За съжаление обаче сметката отново ще я плати българското общество и българският бизнес, а не министър Василев или премиерът Петков. Това коментира политологът Слави Василев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Според него критиката, която президентът оправи към кабинета не означава, че е свалил доверието си от него.

"Държавният глава има завидната способност за българската политика да се изразява много ясно и тогава, когато той свали доверието от правителството на Кирил Петков, ако изобщо го направи, той ще го каже много ясно“, посочи той. Президентът насочва вниманието към това ръководството на държавата да направи крачка назад и да анализира процесите такива, каквито всъщност са, а не такива, каквито Кирил Петков и Асен Василев искат да бъдат, смята анализаторът.

"Отговорът на Асен Василев аз смятам, че е абсолютно недопустим. Той е недопустим, първо защото министър Василев и премиерът Петков никога нямаше да са в позицията, в която са, ако не бяха служебни министри на Радев – първо. И второ, защото очевидно общественото мнение и икономическата ситуация в България е такава, че ние да бъдем ястреби, ще ме прощавате за израза – на гол тумбак чифте пищови, посочи политологът.

Според него правителството няма да падне заради спрените доставки на газ, но това обостря вътрешнополитическата обстановка допълнително, което внася още един допълнителен елемент на напрежение.

"А докога тази коалиция ще издържи на напрежението е може би въпросът, който трябва да си зададем. Аз не съм сигурен, че опозиционните партии не искат властта. Бойко Борисов съм сигурен, че би приел на драго сърце да се върне обратно в Министерски съвет. Той с известно задоволство констатира негативния развой на събитията, откакто "Промяната“ е на власт“, отбеляза Слави Василев.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“