"Най-големият проблем е, че през последните години се научихме да понасяме всичко. Мислила съм си за колко по-малко хората излизаха на улицата. Сега търпимостта е стигнала предели… Не мога да си представя какво може да накара хората да се възмутят от това, което се случва“. Това заяви в ефира на bTV журналистът Силвия Великова.

Тя добави, че всеки ден виждаме, и "Слава Богу има институции отвън“, които ни показват, защо в България хората са бедни. "Последният случай беше нарисуваното рибарско пристанище във Варна, той е толкова показателен – взимаш едни пари от европейските фондове и си измисляш пристанище, за да го модернизираш“, посочи Великова.

По думите ѝ има нещо парадоксално в очакването политиците да не се месят в избора на главен прокурор. "Ние сме пред такъв, защото политиците решиха, че Гешев трябва да бъде сменен, когато не беше удобен или прекали. Непрекъснато цитирам думи на Сотир Цацаров към Лозан Панов в предишния ВСС: "Тримата първи се избират в две други сгради, различни от ВСС“, каза Великова.

Според нея няма проблем с това, че Борислав Сарафов е единствена кандидатура за главен прокурор. "Има проблем, че Сарафов влиза в тази процедура без да са изчистени въпросителните около него. Никъде никой не си свърши работата и той влиза в процедурата със съмнението, че е осмото джудже или че е покривал разследвания“, заяви Великова.

По думите й се борбата с корупцията в България е спрямо момента и интереса. "Ако е вярно, че Джейхан Ибрямов е купувал гласове на предишни избори, то сега не би трябвало да има възможност да го прави, тъй като трябваше да си изтърпява наказанието“, каза тя по повод задържания депутат. Добави, че във всяка предизборна кампания полицията казва, че знае схемите за купуване на гласове, но ги отчита отново, а не са спряни.

Според Великова предизборната кампания не върви по правилата, няма спор за идеи и реални дебати. Надява се партиите да осъзнаят какво се случва и да се прочистят.

Политологът Цветанка Андреева смята, че този състав на ВСС няма обществена легитимност да избере следващия главен прокурор, "към който сякаш толкова много очаквания има обществото точно за битката с корупцията“.

"Политиците, отричайки това право на настоящия състав на ВСС (да избере главен прокурор – бел. ред.), вкарват институциите в блокаж и то по тяхна вина. Ще създадат лош прецедент със сегашната намеса в тази процедура. Дават лош сигнал към всички регулатори, които нямат подменени състави“, каза тя.

Според нея умората от избори ще мине не през поредица от такива, а през управление.