Не се очаква никакво шоково нарастване на цените на горивата, няма основание за паника и презапасяване. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ гл. асистент Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара и преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

"Към момента няма никакви икономически основания да се притесняваме, че се очаква повишение на цените на горивата. На международните пазари ситуацията е стабилна. Според котировките на международните пазари няма никакво основание цената дори да е близка до 3 лв. в момента. Ориентировъчно 2.78 лв. има някакво основание да бъде цената, но не повече от това – според ситуацията на международните пазари, цялата известна публична информация, включително и за състоянието на рафинерията в България и свързаните с нея доставки. Това е една паника, предизвикана от психологически фактори, както се казва в икономиката“, каза още той.

По думите му вероятно се спекулира с напрежението на хората около военния конфликт и войната в Украйна.

"Няма основания за такава висока цена, нито се очаква тази цена съществено да се вдигне. Тя може да расте плавно със стотинки. Моите прогнози са, че не би трябвало цената в дългосрочен период да превиши 2.90 лв. Няма никакво основание за презапасяване и паника. Не говорим за днес, говорим за евентуално плавно нарастване със стотинки – в един двумесе1ен период, да стигне някаква такава граница, но не и веднага. Никакво шоково нарастване на цените не се очаква според известните данни и известната публична информация, която е на международните пазари“, обясни Щерьо Ножаров.

Според него спекулата с цените на горивата не е свързана с картелно споразумение, а със солова акция на един или двама от участниците на пазара на горивата.

"Аз се съмнявам тези причини да са свързани с картел, защото ножицата между цените на отделните вериги бензиностанции е прекалено голяма. Най-ниската цена е около 2.62 лв., най-високата е 3.14 лв. При картелно споразумение обикновено има висока координираност и ножицата е силно затворена, би следвало да е много минимална. Тъй като ножицата е много отворена между най-ниската и най-високата цена на отделните вериги, по-скоро една или две от веригите може би са решили да спекулира ти да направят печалба. Силно се съмнявам това да се дължи на някакъв картел, особено като гледам, че членовете на Българската петролна и газова асоциация не поддържат такива цени. Моето лично и експертно мнение е, че става дума за някакъв тип солова акция на един или двама от участниците, но не и за картел“, коментира експертът.

Според Щерьо Ножаров за следващите месеци няма опасност да останем без доставки на горива.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА