В Главна дирекция "Гранична полиция" се проведе работно посещение на Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана - Фронтекс. По време на срещата с директора на ГДГП бяха обсъдени основните приоритети в сътрудничеството на Агенцията със страната ни, сред които запазване на настоящия тройно увеличен състав от служители на постоянния корпус по българо-турската граница, активен ангажимент по отношение на опазването на основните права и фокус върху надграждане на постигнатите добри резултати.

Ханс Лейтенс изтъкна значителната роля на България за охраната на европейските граници: "На първо място трябва да оценим усилията, които българската гранична полиция полага за охраната на нашите общи европейски граници. Днес е моментът да се поздравим за това, че постигаме много добри резултати в противодействието на незаконната миграция.“ Изпълнителният директор на Фронтекс определи взаимодействието с българските власти като изключително открито и подчерта, че към момента пред нас няма нито един въпрос, който да не може да бъде обсъден спокойно и в дух на взаимно разбирателство. Той благодари на българските власти и за съдействието, което те оказват на Фронтекс с командироване на служители в други държави.

Главен комисар Златанов посочи, че ГД "Гранична полиция“ ще продължи активно да разчита на Агенцията в опазването на една от най-важните европейски граници, като поетите ангажименти се изпълняват бързо и ефективно, както по отношение на логистичната обезпеченост, така и по отношение на останалите оперативни въпроси, които възникват в процеса на съвместната ни работа. Съвместните ни усилия трябва да продължат да задържим това добро ниво, допълни директорът на ГДГП.