Цветовете на украинския флаг ще осветят Министерския съвет и историческата сграда на Народното събрание по повод втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна. 

Инициативата за оцветяването на сградата на Министерския съвет е на министъра на отбраната Тодор Тагарев и е подкрепена от министър-председателя акад. Николай Денков.

"Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават своята героична битка, но и да покаже, че не са сами в нея. Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост на държавите и да се противопоставят на агресията на авторитарните режими срещу демократичните ценности", съобщават от правителствената пресслужба.

"С осветяването на историческата сграда на Народното събрание, българският парламент изразява за пореден път своята солидарност с Украйна и нейния народ и засвидетелства подкрепата си за решително противопоставяне на руската агресия и отстояване на свободата, независимостта и териториалната цялост на Украйна", коментира председателят на парламента Росен Желязков.

Сградата Министерския съвет, откъм Ларгото и Президентството, ще бъде осветена в цветовете на знамето на Украйна от 18:00 до 24:00 тази събота. Осветяването на историческата сграда на парламента ще бъде в 19.00 часа.