Канада ме впечатли най-напред с природата си. И второто нещо, с което ме впечатли е спокойният начин, по който живеят хората на територията на Канада на местата, на които бях, изключвам Торонто. Това каза за предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова, пътешественичката-изследовател Северина Маркова.

 

Канада няма древна история, всичко се случва от времето на емигрантите през 1543 г. Архитектурните забележителности и сгради, наречени скромен архитектурен шедьовър са приблизително от този период. Законодателната, съдебната и изпълнителната власт са основните причини, поради които независимо от високия стандарт хората живеят изключително спокойно. Здравеопазването и образованието са напълно безплатни. Образователната система е една от най-добре развитите в света. Социалната политика е на високо ниво, процентът на безработица е нисък. Канада е най-голямата сухопътна граница в света с Щатите. Американските мегаполиси контрастират с канадския начин на живот и канадските градове. На места като Торонто, където свободата е превърната в свободия, води до много голяма ментална, емоционална, духовна и спиритуална катастрофа за човека. Торонто, дали заради водопада, 22 милиона туристи ходят годишно до  Ниагарския водопад, дали заради това, че от другата страна е престъпният град Бъфало, той вече се е американизирал в този неприятен аспект, отбеляза Северина Маркова.

 

Ванкувър и Калгари са спокойни градове за живеене. Пограничните райони на една емблематична река Сейнт Лорънс 3000 и няколко километра е нейната дължина, води до северните райони на Канада, които са незаселени. Впечатли ме начинът по който канадците са си подредили и са си уредили градовете и държавата. И трите власти с желязната си ръка безотказно работят. Хората там живеят спокойно. Според мен, когато имаш възможност да наблюдаваш, любуваш и усещаш с душата си различната палитра от цветове на четирите сезона в Канада, допринася за спокойствието и комфорта на една душевност. Недвусмислено мога да кажа, че това е страна с кухня-гуме. Дали заради различни емигранти, които са отишли да видят как изглежда Канада, след това са се заселили, това са французи, британци, ирландци, съществува микс и смесица от най-различни видове ястия. Има 14 национални ястия, за хората, които обичат различни морски специалитети. Има поне 14 разновидности на всякакви рибни деликатеси, както и различни разновидности на стекове. Палитрата от различни разновидности на меню е впечатляваща. Корпоративна култура на държавата е различни частни ферми да отглеждат плодове. Имат едни от най-вкусните ягоди и домати, които се отглеждат на територията на Канада, правят едни от най-вкусните сладка. Канадците са изключително спортуваща нация, поддържана нация, няма затлъстели хора. Политика на държавата е хората да не пушат. Кленовият сироп в Канада има 4-5 разновидности и си заслужава да бъдат опитани. Една от най-популярните храни в Канада е путинът - ястие от пържени картофи, покрити със сирене и сос. То се предлага пред всяко заведение, не е нещо особено, но те си го обичат много. На различни места се предлага и с малки наденички. Поръчват много неща, но се хранят в малки количества. Опитват от много неща и ги  оставят. Хората изключително много си общуват, когато седнат в заведения, оставят телефоните и си говорят", подчерта Северина Маркова.

 

“Много ми харесаха големите скалисти планини в Националния парк “Банф", това е най-грандиозното формирование за ценителите на планини в този аспект. Много е красиво, и езерата им са много красиви, плавахме до мястото на “1000-та острова", където най-богатите хора имат умопомрачително разкошни домове, много скъпи по едни разкошни малки островчета.  От Националният парк “Банф", човек би могъл да види разкошни имения с гледки към едни от най-красивите части. 73% от водата на планетата се намира в тази страна - реки, езера, с най-чистата вода.  Канадците са една от най-здравите нации, когато храната и водата са ти достатъчно чисти и няма какво да замърсява мястото, на което живееш, нещата изглеждат здравословно по по-различен начин. Ниагарският водопад, а също водопадът Анхел, където  от 1 км от небесата пада водата, и водопадите  Игуасу също са впечатляващи. Но атмосферата около Ниагарския водопад е несравнима с нищо, приятелски настроена и урбанизирано самото място с прекрасни дървета. Цялата зона около Ниагарския водопад няма една хартийка, която човек да види. Стотици хиляди туристи го посещават и всеки пази и стопанисва добре. Има възможност да се седне и да се съзерцава водопада. Невероятно добре е направено с усещане на душата. В Канада законите действат безотказно, за да се случват нещата по този начин. Там няма населено място, кметство, община, град, градче, селце или паланка, което да не е с най-добре поддържаните градини. Това е залегнало в градоустройственият план на тази държава. Няма една хартийка, няма един фас, няма един боклук", сподели Северина Маркова.

 

Канада е основана от емигранти, както и Щатите. В по-големите градове има изключително много индийци, на други места пакистанци, евтина работна ръка, работещи в големите им търговски вериги.  Украинци, работещи като сервитьори, всички те са привлечени от един далеч по-спокоен живот от местата от които идват. Българската диаспора там е много голяма и те отдавна са си подредили и устроили живота. Отстрани изглежда много примамливо, но не е точно така за емигрантите. Ако Канада продължава да приема емигранти, мисля, че ще се американизира в най-лошия аспект на това. Впечатли ме, е че изключително много натрапват джендър обществото, което за едно подрастващо поколение не трябва да бъде натрапвано или налагано по никакъв начин. Там има тоалетна  Тя, Той и То и всеки има право да си избере. Това е един от аспектите, който превръща свободата в свободия и не знам до какво добро ще доведе. Човек има право да бъде свободен, но не да натрапва избора си в свободата на когото й да било. Ако мога да се върна в Канада и да избера къде да отида, искам да се върна в Квебек. За мен това е най-романтичният, прилежен, симпатичен, авторитетен, душевен град, който най-много ме докосна от градовете, които имахме възможността да видим. Прекрасен град, заключи Северина Маркова.