На свое заседание Управителният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) обсъди последните информации за ескалиралото напрежение между Руската федерация и Украйна и започналата специална военна операция, по думите на президента Путин в Донбас. Това се посочва в декларация на СОСЗР.

"Единодушно е нашето мнение, че войната е неприемливо решение на всички спорни въпроси. Съжаляваме, че до този момент дипломатическите усилия не стигнаха до успех. Твърдо заставаме зад позицията за спазване на международното право. Ръководството на СОСЗР подкрепя усилията на държавните институции за защита на националната ни сигурност и предотвратяване на рисковете за пряка военна заплаха на България. Приветстваме заявленията в последно време за ускорена модернизация на Въоръжените ни сили и очакваме конкретни решения и действия в това отношение.

Надяваме се, че ще се вземат всички мерки, за да не се нарушат доставките на петрол, храни и стоки от първа необходимост за българското население. Оценяваме като навременна готовността на правителството да приеме у нас евакуация на желаещите етнически българи в Украйна.

Като хора, отдали десетки години на защитата на Родината, знаем много добре разрушителната сила на съвременните оръжия и още веднъж потвърждаваме позицията си, че тяхното използване в XXI век е недопустимо. Очакваме решения в интерес на мира и всички народи в света", посочват от СОСЗР.