За 32 години СДС не отстъпи от възгледите си, не се изкуши да подкрепя популисти, за да седне на софрата на властта. Това се посочва в декларация на Съюза на демократичните сили по случай 32 години от създаването му

На 7 декември СДС навърши 32 години. В човешкия живот това е все още период на младостта, но в политическия е сериозна възраст. В българския преход СДС е партията на голямата Промяна. На преминаването от тоталитаризъм към демокрация, от планово стопанство към пазарна икономика, от СИВ, Варшавския договор и СССР към ЕС и НАТО, от цензура, ограничения и забрани към свобода във всичките ѝ измерения. Партията, която върна насилствено отнетата от комунистическия режим собственост на хората. Това е истината за ролята на СДС. Независимо на кого му харесва и кой се опитва да я заличи и омаловажи!“, се казва в декларацията.

"През всички тези 32 години се положиха неимоверни усилия Съюзът на демократичните сили да бъде разбит, очернен и унищожен. За щастие, сценаристите не успяха. Същите тези, които изпълняват успешно и до днес завета на Тодор Живков да превърнат политическата власт на БКП в икономическа. За огромно съжаление към тях се присъединиха и лидери на СДС, които получиха всичко от партията, но я обругаха, напускаха, разцепваха и приемаха като враг! Те потънаха в забвение, но СДС го има и до днес!

От всички партии в Източна Европа, които се появиха да съборят комунизма и да установят демокрация, до днес съществуват само СДС и унгарската ФИДЕС. Това е повод за гордост на всички седесари!“, посочиха от СДС.

"Повод за гордост е и фактът, че през тези 32 години СДС не отстъпи от възгледите си, не се изкуши да се съюзи с БСП и да подкрепя популисти, за да седне на софрата на властта, както направиха други, претендиращи да са десни.

Повод за гордост е, че СДС стои твърдо в дясно, отстоява традиционните консервативни ценности на българския народ, не се поддава на неолиберални идеи, защитава интересите на бизнеса и предприемчивите хора, не прави компромиси с антикомунистическите си идеи.

Повод за гордост е, че СДС е парламентарно представена партия след години, в които всички ѝ предричаха заличаване.

Повод за гордост е, че СДС е коректен, предвидим и достоен партньор, който показа, че коалицията ГЕРБ-СДС е идеологическа и осъзната, а не на конюнктурна основа.

Повод за гордост е, че тази коалиция е истинското, единственото дясно в България, което има мисия да се противопостави на една четворна завера от социалисти, популисти, идеологически неопределени носители на "промяна“ и доскорошни десни.

Повод за гордост е, че СДС след три десетилетия, все още предизвиква емоция и вълнение сред хиляди сини хора!

Честит празник, седесари! 32 години не стигат! Да бъдем заедно и да не спираме да вярваме в синята идея!, се казва още в декларацията на партията.