На 10 март отбелязваме едно събитие, с което можем да се гордеем. Това е денят, в който през 1943 година не позволяваме да бъдат депортирани към лагерите на смъртта на нацистка Германия близо 50 000 български евреи, се казва в позиция на СДС, съобщиха от пресцентъра на партията.

Властта, църквата, българското общество са се обединили, за да не допуснат нашите сънародници от еврейски произход да станат жертва на маниакалните и жестоки идеи на Хитлер за чиста арийска раса и етническо прочистване, се казва в позицията.

От СДС отбелязват, че на днешния ден се почитаат и всички жертви на Холокоста, чиято невинна кръв още тегне като един от най-големите грехове в човешката история. "10 март е една победа на човещината и нормалността, остров на надеждата сред войната и ужаса. Светия синод на християнска България не позволява да бъдат погубени друговерци, без да мисли за религия и канони, а воден единствено и само от религията на човеколюбието и любовта към ближния", се казва в съобщението.

Държавната власт, макар и в съюз с Германия, защитава своите граждани от еврейски произход. Българското общество също се противопоставя на депортирането на хората, с които живее в мир и съгласие в една обща Родина, пише още в позицията.

"79 години след тази дата днес отново сме изправени пред ужаса на войната. Хора губят живота си на няколкостотин километра от нас, милиони търсят убежище в други страни. Много от тях са наши братя и сестри - етнически българи от Украйна. Нашето общество отново показва състрадателност, съпричастност и помага на тези изстрадали хора. Но за съжаление има и такива сънародници, които се опитват да всяват разделение и да броят парите, които държавата отпуска на украинските бежанци, като ги противопоставя на българските пенсионери, които получавали по-малко. Това е срамно и недопустимо! Да, доходите на нашите пенсионери са ниски, живеят трудно и управляващите трябва да помислят и за тях! Но нацията, която спаси своите евреи, не може да проявява такова отношение към братята си от Украйна. Даже напротив! Правителството трябва да ускори процедурите и действията за оказване на хуманитарна помощ на бежанците, за да получат нужната подкрепа и сигурност при нас. Да помним 10 март, защото той е урок по толерантност и човещина. Поклон пред жертвите и слава и благодарност към спасителите на българските евреи", се казва още в позицията на СДС.