На 4 февруари бе поставен края на политическата криза и започна нова страница от развитието на посткомунистическа България – евроатлантическа интеграция и реформи. Това се посочва в декларация на СДС.

Пълният текст на декларацията е следният:

Днес се навършват 25 години от една от паметните дати в най-новата ни история. На 4 февруари бе поставен края на политическата криза и започна нова страница от развитието на посткомунистическа България – евроатлантическа интеграция и реформи.

"Виденовата" зима доведе до протести и блокиране на държавата, до обсада на парламента и огромно гражданско недоволство. В тази ситуация второ правителство на социалистите беше немислимо. Новоизбраният президент от СДС Петър Стоянов изпълни конституционното си задължение и даде мандат на БСП за ново правителство, но призова социалистите да го върнат.

На 4 февруари, благодарение на куража и действията на президента Стоянов, и под натиска на всички останали политически сили, БСП беше принудена да върне мандата.

Служебното правителство на СДС, с премиер Стефан Софиянски, подаде молба за членство в НАТО, овладя зърнената криза и хиперинфлацията, направи първи крачки за въвеждането на валутния борд, и то само в рамките на 1 месец.

На проведените през април парламентарни избори СДС и коалиционните му партньори постигнаха пълна победа. Следващите четири години бяха решаващи за България, защото дясното правителство я постави на пътя на НАТО и ЕС, и най-сетне стартира реформите, които другите бивши социалистически страни отдавна бяха започнали. Тези загубени години не можем да наваксаме и до днес.