От Националната здравноосигурителна каса дадоха отговор на въпроса с какви документи трябва да докажем, че сме били здравноосигурени в държава членка на ЕС, където сме работили:

Официалният документ, който служи за сумиране на завършени здравноосигурителни периоди в държава членка на Европейския съюз (ЕС), Европейската икономическа общност (ЕИП), Конфедерация Швейцария и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, е формуляр S041.

Съгласно Решение Е7 на Европейската комисия за координация на системите за социална сигурност, всяка здравноосигурителна институция/компания в държава от ЕС/ЕИП/Швейцария е длъжна да използва системата за електронен обмен на информация EESSI, за да се свързва с другите държави и да изисква съответния формуляр/информация. В случая след окончателното Ви завръщане в България може да кандидатствате чрез НЗОК/РЗОК за служебното изискване на формуляр S041 от съответната държава. За целта е необходимо да подадете лично или чрез упълномощено лице в Централното управление на НЗОК или в РЗОК по местоживеене заявление по образец .То е публикувано на интернет страницата на НЗОК - www.nhif.bg - рубрика "Международна дейност“ - подрубрика "Европейска интеграция“ – секция "Сумиране на здравноосигурителни периоди, придобити в различни държави от ЕС“ - "Заявление за изискване на формуляр S041“, а адресите и телефонните номера на районните здравноосигурителни каси - в рубрика "РЗОК“.

Освен лично или чрез упълномощено лице, заявления могат да се подават по пощата или електронната поща и/или подписани с Квалифициран електронен подпис чрез Системата за сигурно електронно връчване. За повече информация във връзка с подаване на необходимите документи за изискване на формуляр S041 може да се обадите в ЦУ на НЗОК на тел.: +359 2 965 9116 или в съответната РЗОК. След като заявлението бъде подадено, РЗОК/НЗОК ще се свърже със здравноосигурителната каса в съответната страна, за да поиска формуляр S041. Когато документът бъде изпратен от чужбина, ще Ви бъде предоставен, за да го занесете за обработка в Националната агенция за приходите (НАП). Това е компетентната институция по въпросите за възстановяване на здравноосигурителните права на гражданите в България.