Министерството на отбраната отчита спад в броя на кандидатите за доброволни резервисти. В последните години броя на желаещите спада от 300 на 100 кандидатствали всяка година. Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, предаде репортер на "Фокус“.

Мярката за набиране на доброволни резервисти е част от политиката на Министерството на отбраната за попълване на дефицитите на Българската армия.

По думите на заместник-министър Запрянов ръководството на МО ще трябва да ревизира своите политики, така че да изработи нови мерки, с които да се опита да привлече повече доброволци в армията.

"Числото на подготвените хора не позволява да попълним резерва в кратки срокове. В прегледа на отбранителната политика ще трябва да коригираме някои политики и да търсим нови за увеличаването на броя на подготвените хора за защитата на отечеството“, обясни Запрянов.

По думите му в момента броя на доброволните резервисти е под 3000 души.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че всяка година все повече и повече граждани, преминали през военно обучение, отпадат от мобилизационния списък.

Тагарев каза, че вече ръководствата на министерството и армията води вътрешни дискусии за това какви действия трябва да бъдат предприети, за да може бъде спряна тенденцията.