В 11 939 дружества у нас има участие на руски граждани или руски фирми. Това става ясно от отговор на правосъдния министър Мария Павлова на въпрос, поставен народния представител Мартин Димитров, който пита за броя на компаниите в България, в които имат участие руснаци или руски фирми с дял от над 40%. 

Справките, предоставени от министър Павлова, се базира на данните в Информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Проверката се отнася до участие на физически или юридически лица в дружества с ограничена отговорност, еднолични дружества с ограничена отговорност и на еднолични акционерни дружества. 

7118 фирми у нас са собственост на руски физически или юридически лица. 4659 руснаци пък участват с дял от над 40% в дружества в страната. Дружествата, в които като действителен собственик е вписан руски гражданин, са 162. 

Въпросът на народния представител е провокиран от появилата статистика на агенция Moody's за това, че България е на второ място в Европейския съюз по компании с руска връзка.