За последната година и половина 10 пъти е канил Пендаровски да посети България. Това каза през журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на "Фокус“. 

По отношение на думите на македонския му колега Пендаровски, който твърди, че няма диалог между двамата и че повече няма и да търси такъв, президентът Румен Радев отговори, че: "Знаете, че единственото посещение беше на 1 октомври на откриването на интерконектора, дори и тогава с мое съдействие РСМ получи финансова помощ от ЕС за закупуване на електричество“, коментира той.

"Аз бях човекът, който преди две години поставих пред европейските институции проблема за правата на македонските българи. Аз бях човекът, който успя да работи с всички, така че вписването на македонските българи в конституцията да стане задължително условие за начало на преговорите", припомни Радев.

"Надявам се президентът на РСМ да осъзнае, че всичко това е в помощ на неговата страна, за да скъса с идеологемите на тоталитарното минало и да поеме към демократизиране на страната. Моите врати са винаги отворени за него, да заповяда", завърши той.

Не само, че не предлагаме нашите МиГ-29 на Украйна, но летците ни продължават да летят, да дежурят на тях и правим всичко възможно те да бъдат и ремонтирани, посочи президентът запитан за публикации, че страната ни е изразила готовност да дари своите изтребители на Украйна. "Ако ние бяхме предлагали нашите МиГ-ове, те сега щяха да са в Украйна заедно с МиГ-овете на Полша и Словакия“, каза още държавният глава.